Hoe energiezuinig een woning is wordt tegenwoordig aangegeven met het energielabel. Alle huizenbezitters hebben begin 2015 een (voorlopig) indicatief energielabel ontvangen op basis van alle openbare gegevens die beschikbaar zijn van een woning.
Er zijn 7 verschillende labels beschikbaar, waarbij de meest energiezuinige woningen het A label krijgen en minst energiezuinige woning krijgt een G label. Een label heeft een geldigheidsduur van 10 jaar.
Het kost een eenmalige investering, maar het levert je op lange termijn veel meer op. Afhankelijk van de huidige status van je huis kun je bijvoorbeeld kiezen voor gevel of (spouw)muur isolatie. Of koop een nieuwe HR++ ketel of vervang je ramen eindelijk door dubbelglas. Er zijn genoeg voordelen te noemen van een goed, groen energiezuinig huis.
We laten een voorbeeld zien waarbij we een huis upgraden van een G-label naar een A-label. Een behoorlijke stap, maar het is zeker mogelijk. In dit voorbeeld gebruiken we een hoekwoning uit de vijftiger jaren met een woonoppervlakte van 95m2. Op dit moment heeft de woning een energielabel G, vervolgens kun je per stap welke maatregelen er zijn gedaan en naar welk label je toegaat.
Kijk ook eens op de site van Milieu Centraal (Rijksoverheid). Daar kun je gemakkelijk zelf je huidige label berekenen en je kunt direct zien waar bij jouw huis nog kansen liggen op het gebied van isolatie.
Natuurlijk is het mooi zo’n label, maar hoe betrouwbaar is dit nu eigenlijk? Het label kijkt naar hoe goed een huis geïsoleerd is en in beperkte mate naar zuinige installaties. Waar zo’n label niet naar kijkt is bijvoorbeeld de hoeveelheid die je stookt of de hoeveelheid warm water die je gebruikt. Ook wordt hierin niet meegenomen hoeveel (energie vretende) apparaten je actief gebruikt. Het kan dus voorkomen dat het totale energieverbruik behoorlijk verschillend kan zijn, terwijl 2 huizen wel hetzelfde label kunnen hebben.
Een voorlopig energielabel is gratis te verkrijgen. Ga je je huis verkopen of verhuren? In dat geval is het verplicht om een definitief label aan te vragen. Hiervoor kun je online een verzoek indienen bij de Overheid. In deze online omgeving is het mogelijk om je woninggegevens aan te passen, kun je bewijzen indienen voor energiezuinig maatregelen (foto’s, bouwkundig rapport etc.) en vervolgens kun je een deskundige selecteren die ermee aan de slag gaat. De kosten daarvoor zijn enkele tientjes en dit heeft een geldigheid van 10 jaar.