Flink besparen met spouwmuurisolatie

Het isoleren van spouwmuren is de makkelijkste manier om ook uw woning een hoger energielabel te geven, goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Spouwmuurisolatie is dus een goede investering in de energe

Isoleren van een spouwmuur, waarom?

De muren van een gebouw nemen het grootste oppervlakte in van alle delen van het gebouw welke in contact staan met de buitenlucht. Door slecht geïsoleerde muren gaat er dus ook een heleboel warmte verloren via de spouw. De lucht die aanwezig is in deze spouw is al een isolatie op zich, maar wel een met een lage U-waarde.

  • Een hoge U-waarde betekent een thermisch slecht geïsoleerde wand.
  • Een lage U-waarde een goed geïsoleerde wand.

Door spouwmuren te isoleren, vul je de ruimte tussen het buiten- en binnenspouwblad op met een isolatiemateriaal. Het verlies van warmte door de muren wordt kleiner, er gaat minder energie verloren en je krijgt een minder hoge energierekening. Bovendien zorgt de waterkerende isolatie in de spouw ervoor dat vocht minder snel doorslaat naar de binnenmuur.

Hoe moet je een spouwmuur isoleren?

Gelukkig bestaan er makkelijke oplossingen om een spouwmuur te isoleren voor de bouw van een huis of als renovatie-ingreep bij bestaande bouw. Onderstaand de drie soorten spouwmuurisolatie.

Gespoten isolatie
Bij deze methode worden er op selecte plekken in het buitenspouwblad gaten geboord, waarna de spouw op wordt gevuld met gespoten isolatie. Toegepaste materialen zijn bijvoorbeeld glaswol, steenwol, PUR schuim of polystyreen korrels. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen en per specifieke situatie moet worden bekeken welk materiaal voor de beste resultaten zorgt. Al met al is het inspuiten van isolatie een kleine ingreep, maar waar wel groot resultaat mee geboekt kan worden.

Isoleren buitenkant spouwmuur
Mocht het geen optie zijn isolatie in te spuiten, dan kan uw buitengevelblad ook worden geïsoleerd door het toepassen van isolatieplaten. De isolatieplaten worden hier aangebracht op een stijl- en regelsysteem, waarna er voor verschillende gevelafwerkingen kan worden gekozen om de isolatie te verbergen. Deze gevelpanelen zijn in allerlei soorten en kleuren verkrijgbaar. PUR-platen worden het meest toegepast bij deze methode.

Isoleren binnenkant spouwmuur
Isolatie kan aan de buitenkant van de spouwmuur worden aangebracht, maar ook aan de binnenkant. Ondanks dat de mogelijkheid bestaat, is dit niet een veel toegepaste methode. Dit komt door het feit dat je woonoppervlakte verliest omdat je aan de binnenkant van een muur gaat isoleren. Daarnaast moeten vaak ook radiatoren en wandcontactdozen verplaatst worden. Het isoleren van de binnenkant door deze voorzetwanden is eigenlijk alleen een optie als er geen spouwmuur aanwezig is en er niets aan de buitenkant van het huis (aanzicht) gedaan mag worden.

Video
In de onderstaande video wordt uitgelegd op welke wijze spouwmuurisolatie wordt aangebracht:

Zelf isoleren of professionele hulp inschakelen?

Het is mogelijk om zelf uw spouwmuur van isolatie te voorzien, door te kiezen voor de geblazen methode. Hiervoor is het mogelijk om een apparaat te huren welke grote hoeveelheden lucht aanzuigt en via een buis het isolatiemateriaal de muur in blaast. Hoewel de handige doe-het-zelver dit natuurlijk zelf kan doen, kan het verkeerd gaan als je niet de juiste expertise bezit. Daarom raden we het aan om de spouwmuur te laten isoleren door een vakman. Qua kosten moet je ongeveer denken aan 15 euro per vierkante meter. Afhankelijk van het type huis kunnen de kosten variëren van 500 euro voor een appartement tot 2300 euro voor een vrijstaande woning.

Vergelijk prijzen spouwmuurisolatie

Vergelijk nu gemakkelijk de prijzen van spouwmuurisolatie door het invullen van het onderstaande formulier. Wanneer je dit invult zoeken wij maximaal 6 bedrijven uit jouw regio die je een offerte op maat sturen en natuurlijk geheel vrijblijvend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *