Het isoleren van een vloer heeft veel voordelen, zoals akoestische en warmte isolatie. Als je in een appartement woont met eventuele boven- en onderburen, kun je af en toe last van lawaai of galmende voetstappen hebben. Door de vloer goed te isoleren wordt dit zoveel mogelijk voorkomen. Daarnaast zorgt een goed geïsoleerde vloer er ook voor dat je minder stookkosten hebt door minder warmteverlies. Ook is het erg comfortabel omdat je geen koude voeten meer zult hebben. Een ongeïsoleerde vloer heeft een temperatuur van  +/- 10°C, maar met goede isolatie breng je dit naar een behaaglijke 20 graden.

Hoe isoleer ik mijn vloer?

Afhankelijk van het type vloer en de specifieke situatie (nieuwbouw of renovatie) zijn er meerdere opties. Bij nieuwbouw kunt u ervan uit gaan dat de vloer van de woning goed is geïsoleerd. Bij oudere woningen is dit niet altijd het geval. Als vuistregel kun je aanhouden dat alle huizen van voor 1983 geen goede vloerisolatie hebben.

Kruipruimte isolatie

Als je warmteverlies tegen wilt gaan is het belangrijk om de kruipruimte te isoleren via de onderkant. Dit werkt ook vochtafstotend waardoor minder vocht door zal slaan naar de woning. Het is alleen mogelijk om een vloer via de kruipruimte te isoleren als er een kruipruimte van minstens 50 cm aanwezig is, zodat de specialist er goed bij kan. Het meest gebruikelijke en meest energiebesparende materiaal dat wordt gebruikt is gespoten PUR-schuim.

Verdiepingsvloer

Als je een vloer hebt zonder isolatie, is het ook mogelijk om hier isolatie toe te passen voor akoestisch en thermisch comfort. Dit kan aan de onderzijde en bovenzijde gebeuren van de vloer, hoewel de onderzijde het meest toegepaste is. Vloerisolatieplaten worden aangebracht tegen de onderkant van de vloer en afgewerkt met een vals plafond. Bij de bovenkant van de vloer kun je  een zwevende dekvloer toepassen: hierbij wordt de deklaag van de vloer en de dragende vloer onderbroken door nieuw aangebrachte isolatie, en zorgt dit voor extra akoestisch comfort. Bovendien is het bij dit systeem ook prima mogelijk om vloerverwarming aan te laten brengen.

Zelf doen of laten doen

Het is goed mogelijk om zelf een vloer te isoleren. Desondanks zijn er wel enkele aandachtspunten om op te letten bij het isoleren van een kruipruimte:

 • Maak eerst leidingdoorvoeren en andere luchtlekken dicht met glas- of steenwol.
 • Bescherm tegen vocht door de bodem van de kruipruimte af te dekken met dampremmende PE-folie.
 • Isoleer ook het kruipluik, eventueel kun je zelf zo’n vloerluik maken.
 • Probeer lijm te vermijden en in plaats daarvan de isolatieplaten vast te maken met nietjes, spijkers of schroeven.
 • Draag beschermende kleding. Dit geldt vooral wanneer je gaat isoleren met materiaal bestaande uit vezels.

Het isoleren van verdiepingsvloeren is iets moeilijker, omdat hierbij niet simpelweg isolatie tegen de vloer aan kan worden gespoten. De isolatie moet worden afgestemd op het type vloer, eventuele vloerverwarming en de specifieke situatie. Bovendien is het ook moeilijk om te zorgen voor een nette afwerking zodat de isolatie niet zichtbaar is. Bij deze situatie is het aangeraden om een specialist in te schakelen die uw situatie kan bekijken. Op deze manier ben je zeker van goed geïsoleerde vloeren en maximaal thermisch en akoestisch comfort.

Kosten vloerisolatie

De kosten van vloerisolatie zijn afhankelijk van het type isolatie dat gebruikt wordt en de dikte ervan. De totaalkosten zijn gebaseerd op het isolatiemateriaal, arbeids- en machinekosten en de BTW van 6%. Ook het type woning en het totaal aantal vierkante meters bepalen de uiteindelijke prijs.

Geëxpandeerd polystyreen platen (EPS platen) zijn een ideaal isolatiemiddel en kosten tussen de 8 en 12 euro per vierkante meter (dikte van 8cm). Je kunt ook kiezen voor een combinatie van cement en isolatiemateriaal: Isolerende chape of isolatiebeton. De prijzen hiervan liggen tussen de 14 en 20 euro per vierkante meter. Tot slot hebben we nog gespoten PUR, waarmee elk gaatje moeiteloos kunt afsluiten. Afhankelijk van de dikte komen de kosten hiervoor op 15 tot 20 euro per m2.

Subsidie en prijzen vergelijken

Wanneer je besluit om je woning te gaan isoleren is het altijd goed om even te checken bij je gemeente of er een gemeentelijke subsidie mogelijk is. Dit voordeel kan wel oplopen tot 1000 euro. Check bij de energiesubsidiewijzer of jouw gemeente ook een subsidiepot hiervoor heeft.

geld-besparenWanneer men een vloer gaat isoleren is het verstandig om te kijken of er subsidie te verkrijgen is. Men kan bij de gemeente aanvragen waar men recht op heeft. Daarnaast kun je flink besparen door het vergelijken van verschillende specialisten. Wanneer je het onderstaande formulier invult zoeken wij maximaal 6 specialisten (uit je eigen regio) die vervolgens een vrijblijvend voorstel doen voor dakisolatie.

Gratis vrijblijvend offerte aanvragen

Vul het onderstaande formulier in en je ontvangt vrijblijvend enkele offertes van bedrijven uit jouw regio


*Je ontvangt geheel vrijblijvend offertes van bedrijven uit jouw eigen regio! Doe er je voordeel mee.

2 Comments

 1. Duurzaam Warm schreef:

  bedankt voor artikel !

 2. Fred schreef:

  Bedankt voor het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *