Dakisolatie noodzakelijk voor comfortabel wonen

Wanneer men een huis wilt isoleren, dan kan men zich voorstellen dat het dak hierbij een voorname rol speelt. Warme lucht zet uit en zal stijgen. Daarom zal een huis waarbij het dak niet geïsoleerd is veel warmte via het dak verliezen. Ongeveer 30% van alle warmteverlies wordt via het dak verspeeld waarvan het dak niet geïsoleerd is. Een goed geïsoleerd dak is comfortabeler en daarbij ook nog een beter voor het milieu. Omdat je namelijk bij een niet geïsoleerd dak meer moet stoken om het huis op temperatuur te krijgen kost dat meer gas, dus veroorzaak men ook meer vervuiling door CO2 uitstoot. Dat is slecht voor de klimaatveranderingen. Milieu Centraal heeft berekend dat het rendement van een dakisolatie vergelijkbaar is met een rente van 9 procent op je spaarrekening. Dus zeker de moeite waard om je dak te isoleren als dat nog niet is gebeurd.

Isoleren van de daken

In nieuwbouwhuizen worden de daken gemaakt met geïsoleerde dakplaten waarop de dakpanlatten al zijn bevestigd. Het (extra) isoleren is met name van belang bij bestaande (oudere) woningen. Vroeger werd met het isoleren niet zoveel rekening gehouden. Nu weet men echter de voordelen die het allemaal kan opleveren, bovendien zijn er allerlei nieuwe technieken ontwikkeld waarmee je een huis behoorlijk energiezuinig kunt maken. Het is dus verstandig om, als het nog niet is gedaan, het dak te isoleren. Er zijn verschillende methoden om het dak te isoleren. Men kan de binnenzijde- en buitenzijde van een plat dak, schuin dak en eventueel de zoldervloer isoleren.

Platte daken

Voor het isoleren van platte daken kunnen we drie methodes toepassen. Je kan de isolatieplaten aanbrengen aan de binnenzijde van de dakconstructie. Het is ook mogelijk de isolatieplaten op de constructie aan te brengen. Wanneer dat dan is gebeurd kan men de platen voorzien van de dakbedekking. Ook is het mogelijk de isolatieplaten op de dakconstructie te leggen. Dit wordt vaak gedaan bij dakterrassen als er dus veel op wordt gelopen. De kosten voor het isoleren van een plat dak zijn tussen de 2500 en 3500 euro.

Schuine daken

Ook een schuin dak kan aan de binnen- en buitenzijde geïsoleerd worden. Het materiaal dat je hierbij gebruikt moet natuurlijk ook een goed isolerend vermogen hebben. Om het echter aan de buitenzijde te isoleren moeten, bij een bestaand huis, alle pannen verwijderd worden en panlatten om van daaruit weer verder op te bouwen. De kosten hiervoor zijn zo’n 4000 tot 5000 euro. Veel gemakkelijker is de isolatie via de binnenzijde tegen het dakbeschot aan te brengen. Ook zijn de kosten aanzienlijk lager: 1500 tot 2500 euro.

Zoldervloer isoleren

Indien een zolder niet wordt gebruikt is het ook mogelijk om de vloer van de zolder te isoleren. Hierbij zal de zolder dan niet worden verwarmd. De warmte gaat dan niet via de zolder verloren. De kosten lopen tot ongeveer 1750 euro. Denk daarbij ook eens aan vloerisolatie.

Materiaal voor isolatie van het dak

Tegenwoordig worden verschillende soorten en diktes isolatie gebruikt voor het dak. De minimale aanbevolen dikte voor isolatie is 18cm, maar wil je echt energiezuinig bezig zijn kies dan voor bijvoorbeeld 24cm. PUR, EPS parels, PIR en steenwol zijn de meeste gebruikte materialen.

PUR of te wel polyurethaan is zowel als platen of in schuim te verkrijgen. Het kan worden gebruikt bij een plat- en hellend dak. De platen zijn voorzien van een damp remmende laag. Het schuim heeft het voordeel dat het in alle gaten en kieren kan doordringen.
EPS is geëxpandeerd polystyreen en bestaat uit 98% lucht en 2% kunststof. Het materiaal is zeer licht. Het kan als platen worden verwerkt en als isolatie-elementen.
PIR Polyisocyanuraat zijn harde isolatieplaten. Ze hebben in vergelijking tot de andere materialen een hoge isolatiewaarde. Daarnaast hebben ze als extra voordeel dat ze brandwerend en vochtwerend zijn.
Glaswol is vooral geschikt als isolatie van schuine daken en zoldervloeren. Het is een voordelige manier van isoleren en het is ook geluiddempend.

2 Comments

  1. Iris schreef:

    Indien de panlatten her en der sowieso vernieuwd dienen te worden en het ook de bedoeling is zonnepanelen te plaatsen, is dan de optie van de buitenzijde isoleren, niet makkelijker, bespaard oppervlakte aan de binnenzijde en mede daarom dan ook relatief goedkoper?

  2. Iris schreef:

    Geldt dit ook voor “lege” puntdaken, waar hooguit een zolder onder zit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *