Isolatieglas, dubbel glas of HR glas?

Ook als de ramen in een woning nog niet toe zijn aan vervanging, kan het nuttig zijn om het glas te vervangen door isolatieglas. Omdat glas een hele hoge warmtetransmissiecoëfficient heeft, gaat er veel warmte verloren door de vensters in een woning. Sterker nog, ramen vormen de grootste energieverliespost in een gebouw. Om deze reden zijn er de laatste jaren veel innovaties op het gebied van isolatieglas op de markt gekomen en is het voordelig om gebruik te maken van deze innovaties bij de renovatie van een woning.

Isolatieglas, wat is het precies?

Isolatieglas is een overkoepelende term voor verschillende soorten glas, welke beter isoleren ten opzichte van traditioneel glas. Het is belangrijk om te beseffen dat de toepassing van dubbel of driedubbel glas al een enorme besparing in stookkosten op kan leveren.

Bij dubbel of driedubbel glas zijn er een of twee kleine luchtspouwen aanwezig tussen de glasplaten, welke een isolerende werking hebben. Driedubbel glas heeft uiteraard een groter rendement. Door te kiezen voor een driedubbel raam en speciaal isolatieglas, is het mogelijk om maximale besparing op stookkosten te halen. Bovendien zorgt dubbel en driedubbel glas ook voor akoestische isolatie.

Soorten isolatieglas

Om een beter overzicht te krijgen van de verschillende soorten glas, geven we een overzicht.

Geluidswerend glas

Gemodificeerd glas waarvan de toepassing specifiek is gericht op betere akoestische isolatie. Omdat geluidsoverdracht plaatsvindt via trillingen in de lucht, dempt dit type glas deze trillingen zo veel mogelijk. Dit kan door de toepassing van geluidswerende folie of het opvullen van de ruimte tussen glasbladen bij dubbel of driedubbel glas met een speciaal gas.

HR++ glas
Dubbel glas waarbij de glazen zijn voorzien van een dun metaallaagje die stralingswarmte tegenhoudt. Er zijn verschillende soorten hiervan op de markt, variërend in de isolatiewerking van het metaallaagje, of het soort gas waarmee de ruimte tussen de glazen is opgevuld.

HR+++ glas
Driedubbel glas die dezelfde werking heeft als HR++ glas. Ook hierbij varieert de isolatiewerking van het glas.

Hoogrendementsglas (HR glas)
Een iets minder goed isolerende variant op HR-glazen. Ook hierbij wordt gewerkt met een speciale coating tussen de glazen.

Vacuümglas
Bestaat uit twee glazen met een geringe spouw (0,2mm) tussen de bladen. De spouw wordt vacuüm gezogen. De isolatiewaarde van dit type glas is niet zo goed, maar door de geringe dikte van het glaspakket is het toepasbaar in oude panden.

Voorzetramen
Als de mogelijkheid niet aanwezig is om het oude glas te vervangen (bijvoorbeeld bij historische panden), dan kan er ook worden gewerkt met voorzetramen.

Kosten isolatieglas

De kosten voor isolatieglas lopen uiteen van 60 euro per m2 voor gewoon isolatieglas tot zo’n 125 euro per m2 voor HR+++ glas. De prijzen hangen dus af van het type glas dat je kiest, maar daarnaast heeft de huidige stand van het kozijn ook veel invloed. Zijn de huidige kozijnen nog in goed staat? Of zijn ze wel geschikt voor nieuw isolatieglas? Dit is allen van invloed op de totaalprijs.

De kosten van isolatieglas heb je er al vrij snel weer uit. De kostenbesparing op gas gaat van 9 euro per m2 bij dubbelglas tot wel 15 euro per m2 bij HR++ glas. Er kan dus behoorlijk bespaart worden op de gasrekening. Bij een appartement bespaar je per jaar op de gasrekening zo’n 175 euro tot wel 450 euro bij een vrijstaand huis.

Andere toepassingen speciaal glas

Niet alleen op het gebied van isolatie zijn er veel revolutionaire producten op de markt. Er bestaat bijvoorbeeld ook zonwerend glas, brandwerend glas, inbraakwerend glas en gekleurd glas. Deze varianten kunnen allemaal worden toegepast in combinatie met de hierboven opgesomde soorten isolatieglas.

Kortom, er is veel mogelijk op het gebied van isolatieglas. Het plaatsen van ramen is een karwei voor een specialist, en wordt afgeraden om zelf te doen. Het kost eventjes wat, maar de kosten verdienen zich dubbel en dwars terug met de besparing op stookkosten die men ervaart na het plaatsen van isolatieglas.

3 Comments

  1. Hein schreef:

    Bij dubbel glas wordt de ruit dubbel uitgevoerd zodat een tussenruimte, spouw genoemd, ontstaat met daarin droge lucht of een inert gas.

  2. Nicolas schreef:

    Ik wist helemaal niet dat er meerdere soorten isolerend glas bestaat. Aanvankelijk dacht ik dat er alleen dubbelglas bestond als isolatie. Bedankt hiervoor, dit zal ik in overweging nemen voor mijn volgende woning.

  3. Emma schreef:

    Wij willen graag ons huis verduurzamen. We zijn nu veel geld kwijt aan energie, dat willen we verminderen. Het vervangen van enkel glas voor dubbel glas staat bovenaan de lijst. Het is interessant om te lezen dat er zo veel verschillende soorten glas zijn, HR++ klinkt als een goede optie. We zullen een bedrijf inschakelen om ons te adviseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *