Je vloer afwerken met plinten

Als je een mooie nieuwe vloer in je woonkamer hebt gelegd, dan is het totaalplaatje pas helemaal compleet op het moment dat je ook de plinten hebt gemonteerd. Plinten zijn voornamelijk bedoeld om de ruimte tussen de vloer en de muur te overbruggen. Maar ze hebben uiteraard de taak om uw muren te beschermen tegen beschadigingen, die door bijvoorbeeld stofzuigen zouden kunnen ontstaan.

Welke plinten heb ik nodig?

Er zijn diverse soorten plinten te koop en de keuze hangt af van het type vloer. Bij een massief houten vloer staan bijpassende massief houten plinten natuurlijk het mooist. Deze kun je namelijk op dezelfde wijze afwerken als je houten vloer. Heb je gekozen voor een laminaatvloer, dan zijn er de laminaatplinten in dezelfde kleur als de vloerdelen. Hierin zijn nog verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor plinten welke je vast schroeft, vast lijmt of vastplakt (plakplinten). Op deze manier zorg je voor een perfecte en strakke afwerking van je kamer.

Veelzijdige MDF plinten

MDF plinten zijn universele plinten, die eerst nog geschilderd moeten worden. Je kunt dan kiezen voor de kleur van de muur, of voor een neutrale tint. MDF plinten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en zijn recht of afgerond aan de bovenkant. Deze plinten zijn verkrijgbaar in diverse hoogtes. Let er wel op dat MDF plinten wel redelijk wat verf opnemen (grote zuigkracht). Je kunt gebruik maken van een speciale grondverf voor MDF. Wilt je iets heel speciaals aan je interieur toevoegen, dan zijn er moderne strakke plinten van geborsteld roestvrij staal. Een echte aanrader en een sieraad voor bijvoorbeeld uw keuken.

Kabels wegwerken

Er zijn holle plinten verkrijgbaar, waarachter je al die ontsierende snoeren en kabels onzichtbaar kunt wegwerken. Opgeruimd staat netjes! Dit systeem is vooral heel erg handig als je een home cinema set in je kamer hebt. Tot slot zijn er dan nog de handige overzetplinten, die over oude en moeilijk te verwijderen bestaande plinten heen geplaatst kunnen worden.

De plinten monteren

Het is mogelijk om de plinten met schroeven te monteren, maar ze kunnen tevens bevestigd worden met montagekit. De plinten kunnen echter alleen met montagekit worden gemonteerd als de muur mooi recht en strak is. Zelfs ronde wanden zijn perfect af te werken met de flexibele, buigbare plint. Deze plinten zijn te schilderen in de gewenste kleur en ze zijn bovendien watervast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *