Hoe leg ik zelf laminaat?

Laminaat is in verschillende soorten verkrijgbaar, maar de meest voorkomende is op dit moment het kliklaminaat. Geen gedoe met lijm, maar gewoon in elkaar klikken. Je hebt ook nog een ander soort laminaat en deze wordt zwevend op de ondervloer geplaatst en wordt verlijmt. In dit artikel gaan we in op kliklaminaat, omdat dit ook het meest geschikt is voor de doe-het-zelver om te leggen. Bovendien heb je al laminaat vanaf zo’n 5 euro per vierkante meter. Mede vanwege de lage kosten is kliklaminaat zo populair.

Opmeten van je ruimte

Voordat je laminaat gaat kopen moet je je ruimte opmeten. Hierbij bereken je het oppervlak in m2 en vervolgens tel je hier ongeveer 10% bij op. Deze marge moet je erbij tellen i.v.m. het zaagverlies. Vervolgens bekijk je hoeveel vierkante meter er in één pak zit en kun je het aantal pakken uitrekenen. Het aantal m2 per pak verschilt dus kijk hier goed naar. Koop eventueel nog een pak extra (vooral als je veel hoekjes in je ruimte hebt), want hoe vervelend is het als je tijdens de klus toch een pak te kort komt!

Het leggen van een ondervloer

Zorg er allereerst voor dat je een mooie vlakke vloer hebt. Eventueel vul je gaten op met een egaliseercement. Vervolgens kun je ene ondervloer gaan leggen. Je kunt deze kopen per rol van bijvoorbeeld 20 meter (dit is een soort aluminiumfolie met isolatie). Leg deze folie met de aluminiumkant naar boven en plak de naden aan elkaar vast met aluminiumtape. Naast folie kun je ook gebruik maken van groene of bruine viltplaten. Deze platen zijn dikker als de aluminium rollen, maar zijn ook iets prijziger. Deze kun je gewoon op de ondergrond leggen (niet lijmen). Zowel folie als platen kun je dus als ondervloer gebruiken, kies wat jij voorkeur heeft.

Daarnaast is het ook mogelijk dat je de vloer over een bestaande vloerbedekking plaatst. Dus heb je een laagpolige vloerbedekking, dan is dit een prima middel.

Laminaat leggen

Als alle voorbereidingen getroffen zijn kun je gaan beginnen met het leggen van je eigen laminaatvloer. Let er wel op dat de pakken laminaat tenminste 48 uur in de ruimte moeten liggen voordat je ze gaat leggen. Op deze manier kunnen de pakken zich aanpassen aan de temperatuur, want ook laminaat kan altijd nog iets werken.

[box_light]TIP! Gebruik de verschillende pakken laminaat door elkaar, aangezien er kleine kleurverschillen kunnen optreden tussen de planken.[/box_light]

Begin in de hoek

Het makkelijkst is om te beginnen in een hoek. Gebruik afstandhouders om ervoor te zorgen dat het laminaat niet strak tegen de muur komt te liggen. Vervolgens kun je een eerste baan laminaat gaan leggen. Leg het volgende stuk laminaat in de smalle zijde van de eerste en leg door totdat je aan het eind bent van de eerste baan. Aangezien de laatst plank niet precies zal passen, meot je deze afzagen. Je kunt hiervoor het beste gebruik maken van een decoupeerzaag. Teken de plank aan de onderkant af en zaag hem ook met de onderkant naar boven. Vervolgens klik je het laminaat erin en zorg je dat er weer voor dat het laminaat niet te strak tegen de muur ligt door middel van de afstandhouders.

Leggen van de banen laminaat

Wanneer je de eerste baan af hebt kun je beginnen met de tweede baan. Als het goed is heb je nu nog een stuk over van de eerste baan (het afgezaagde stuk). Met dit stuk begin je de tweede baan. Zorg ervoor dat dit stuk niet kleiner is dan 30 cm anders kun je beter een nieuw stuk pakken. Zaag dit nieuwe stuk dan wel even doormidden, anders krijg je geen mooi patroon in je laminaat. De planken van de tweede baan kun je met de lange zijde in elkaar klikken. Maak een hoek van 45 graden, zet ze strak tegen elkaar aan en klik ze vast. Zorg ervoor dat je regelmatig controleert of alle planken goed vast geklikt zijn. Als je hele vloer erin ligt is het lastig om dit nog te herstellen.

Waarschijnlijk kom je nog wel leidingen tegen of deurposten. Teken dit uit op de planken en zaag het netjes uit. Het is dan belangrijk dat je ook hier een speling houdt van ongeveer 1 cm rondom de deurpost of leiding, omdat het laminaat altijd nog iets kan uitzetten. Tot slot kun je, als de complete laminaatvloer erin ligt, alles afwerken met plinten. Veel succes met het leggen van je laminaatvloer.

2 Comments

  1. Laminaat schreef:

    Bedankt voor de tips!

  2. Jan schreef:

    In mijn huiskamer wil ik graag laminaat leggen, omdat de huidige vloer beschadigd is bij het omstellen van de meubels. Goed om te weten dat je gaten kan opvullen met egaliseercement. Verder ga ik 48 uur het laminaat in de ruimte laten liggen voor het leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *