Alles over het schilderen van MDF

MDF schilder je niet helemaal op dezelfde manier als andere houtsoorten. Waarom en hoe je het beste je MDF kunt schilderen leggen we in dit artikel aan je uit.

Wat is MDF?

Medium Density Fibreboard, vrijwel altijd afgekort met MDF, is een vezelplaat welke bestaat uit vezels die tot een plaat zijn geperst. Een groot voordeel van MDF is dat het niet versplintert, daarnaast is het ook nog eens lijm- en slijtvast. Hierdoor is deze houtsoort dus prima te gebruiken voor vele doeleinden en zien we het terug in kasten en deuren, maar ook in keukens en zelfs badkamers. Omdat MDF zelf een bruine kleur heeft is het niet meer dan logisch dat je deze wilt opfleuren met een mooie kleur verf.

Stappen bij het schilderen van MDF

Allereerst is het belangrijk dat je de MDF plaat stofvrij maakt. Als er gaten of naden in de plaat zitten kun je ze opvullen. Schuur je plaat vervolgens glad en maak nu je plaat volledig stofvrij en reinig en ontvet je de plaat.

Vervolgens kun je een grondlaag gaan aanbrengen op de plaat. Hiervoor kun je grondverf of een primer gebruiken. Daarnaast is er ook speciale grondverf voor MDF platen verkrijgbaar. Bij het schilderen van MDF is dit een erg belangrijke stap wanneer je een goed resultaat wilt behalen. Wanneer je dit niet doet is de kans groot dat je zelfgemaakte meubel of plaat binnen de kortste keren al begint af te bladderen of dat er snel veel krassen op komen. Ook is het goed om te weten dat MDF een zuigende werking heeft. Dit houdt in dat de plaat veel verf opneemt, met een speciale grondverf (bijvoorbeeld Alabastine) kun je deze zuigende werking enigszins tegengaan.

Wanneer je een pot verf gaat kopen let er dan op dat je een watergedragen grondverf hiervoor gebruikt. Ook kun je gebruik maken van speciale MDF grondverf. Je zult merken dat MDF erg zuigend is en veel verf op zal nemen. Laat alles drogen, schuur nog een keer en breng een tweede grondlaag aan.

Handige schilder tip

Zorg ervoor dat je alle zijden gaat verven, dus ook de achterkant en de kopse kant. Ook al zie je een groot gedeelte straks niet meer, zorg ervoor dat je deze dus wel schildert. Want met de verf bescherm je het MDF en krijg je geen last van vochtproblemen.

Wanneer de grondverf goed gedroogd is kun je de plaat gaan schilderen in je favoriete kleur. Gebruik hierbij opnieuw een lak op waterbasis. Wellicht dekt het al in één keer, maar misschien moet je ook nog een tweede laag aanbrengen.

 

5 Comments

 1. Dick schreef:

  Goedendag,

  Vraagje, hoe zorg ik ervoor dat een stuiknaad van mdf nanhet schilderen niet meer zichtbaar wordt.

  Mvrgr Dick

 2. Frank schreef:

  Hallo, ik heb een wit gelakte mdf deur. Ik zou deze deur graag een nieuw kleurtje geven. Hoe kan ik dit best aanpakken zodat de nieuwe verf goed bevestigt. Alvast bedankt

 3. michel schreef:

  ik heb een mdf plaat 2 x gegrond met flexa MDF grondverf en 2 x gelakt met flexa strak in de lak.

  na ‘n paar weken heeft er een nacht een vochtige doek opgelegen. Nu is het vocht door de 4 lagen verf heen getrokken; de verf laat ter plaatse los en de mdf plaat zwelt wat op.
  Is acrylverf niet waterdicht?
  hoe maak ik de acryl verflaag waterdicht?

 4. Marike schreef:

  Hi
  Ik ben aan t schilderen op mdf en ik heb lak op basis van terpetine gebruikt voor de eerste laag. Is dat heel erg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *