Tegenwoordig letten we meer op duurzaam leven en worden onze woningen ook steeds energiezuiniger. Passiefhuizen of zelfs energie-plus woningen zijn een realiteit. Bij het duurzaam ontwerpen van een huis wordt er gelet op verschillende aspecten zoals waterbesparing, passieve en actieve zonne-energie en een goede toepassing van isolatie. Ondanks deze huidige duurzame tijdsgeest, is een groot gedeelte van de woningvoorraad in Nederland niet adequaat geïsoleerd. De laatste jaren is men veel bewuster bezig met duurzaamheid en bovendien is de kennis op het gebied van isolatie behoorlijk verbeterd. Daarom zijn er veel woningen die behoefte hebben aan renovatie op dit gebied.
Met het isoleren van je huis kun je het energieverbruik flink verlagen. Door een goede isolatie aan te brengen blijft je woning in de winter behaaglijk warm, in de zomer lekker koel, kun je vocht en schimmel tegengaan, verbeterd je energielabel en is je energienota een stuk lager! Genoeg redenen dus om je woning te voorzien van isolatie.
Er zijn verschillende maatregelen die je kan treffen om je woning te isoleren. Welk type isolatie je het beste kan kiezen hangt onder andere af van de huidige staat van de woning en in welke mate je huis al geïsoleerd is. Heb je een woning van voor 1976? Dan is er nog genoeg te doen, want deze huizen zijn over het algemeen slecht geïsoleerd. We kunnen de volgende soorten isolatie onderscheiden:
Heb je last van een koude vloer en wil je bovendien flink besparen op de stookkosten? Overweeg dan vloerisolatie, want hiermee voorkom je dat veel warmte door de bodem van je huis verdwijnt. Vloerisolatie zorgt ervoor dat de temperatuur gelijkmatig blijft en houdt ook nog eens vocht buiten de deur. In totaal bespaar je zo’n 10% op je energierekening per maand en de terugverdientijd ligt op zijn 11 jaar.
Is je huis gebouwd na 1930? Dan heeft je woning vaak de beschikking over een spouwmuur. Deze muur leent zich ideaal voor spouwmuurisolatie. In de spouwmuur wordt materiaal geplaatst die een isolerende werking heeft. De terugverdientijd hiervan is behoorlijk kort, want je hebt na 3 jaar de kosten er al volledig uit.
Hoog rendement (HR) glas en dubbel glas isoleren een stuk beter dan enkel glas. Er zijn verschillende soorten isolerend glas beschikbaar. Wil je weten wat voor type glas je momenteel hebt? In de rand van de glasplaten staat sinds 1996 om welk soort isolatieglas het gaat (HR, HR+ of HR++). Er zit een redelijk verschil in prijs tussen standaard dubbel glas en HR++, maar dit prijsverschil haal je er vaak binnen twee jaar al uit. Een klein nadeel van HR++ glas is de condensvorming. Dit kun je voorkomen door voldoende te ventileren d.m.v. bijvoorbeeld ventilatieroosters. De besparing met HR++ glas komt jaarlijks uit op zo’n 280 euro.
Een geïsoleerd dak kan veel warmteverlies opleveren (tot wel 25 á 30%) voor een woning, aangezien de warme lucht stijgt en dus het hoogste punt opzoekt. Een schuin dak is zowel aan de binnen- als buitenkant te isoleren. Bij dakisolatie is het belangrijk om gebruik te maken van een materiaalsoort met een goed isolatievermogen. Gebruik je de zolder niet als leefruimte? Dan kun je overwegen om enkel de zoldervloer te isoleren, omdat de zolder zelf niet verwarmt hoeft te worden.
Er zijn verschillende materialen die gebruikt bij het isoleren van daken:
Je kunt jaarlijks dus flink besparen op je stookkosten door de energiebesparende maatregelen op je vloer, gevel, ramen en dak. Bekijk dus goed waar bij jouw woning nog kansen liggen en hoeveel budget je beschikbaar hebt. Binnen enkele jaren heb je de investering er weer uit en kun je genieten van een lagere energierekening.