Wat kost een schilder? 

Je wilt je schilderwerk laten uitvoeren door een professionele schilder en je wilt graag de kosten hiervan weten? Ook wil je waarschijnlijk weten hoe een schilder aan zijn prijs komt en hoeveel je kan verwachten qua prijs qua oppervlakte. We geven je inzicht in de gemiddelde kosten, zodat je een idee krijgt van wat de prijzen zijn. Let op: Dit zijn slechts globale/ gemiddelde prijzen, de daadwerkelijke prijs bij jouw schilder kan natuurlijk hoger of lager liggen.

Hoe rekent een schilder z’n kosten?

Een schilder kan op verschillende manieren een vergoeding vragen. De eerste is de normale uurloon. Vaak als er wat nauwkeurige en kleinere dingen geschilderd moeten worden die veel aandacht en concentratie vereisen rekent een schilder een uurloon. Als een schilder echter een wat groter oppervlakte moet schilderen waar hij een tijdje mee bezig is dan rekent hij (of zij) vaak voor een prijs per m2. Vaak is het voor jouw als consument handiger om een prijs per m2 af te spreken. Op die manier weet je zeker dat diegene hard doorwerkt, en dat je echt wat krijgt voor je geld.

De binnenschilder

Voor een binnenschilder zijn dit de globale kosten:

  • Per m² € 30 tot € 35
  • Per uur € 35 tot € 40

Daarnaast is het ook mogelijk om spuitwerk of sauswerk aan te laten brengen. De kosten hiervoor liggen een stuk lager, omdat hierbij gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld een spuitmachine. Hierdoor kan een schilder snel te werk gaan.

  • Spuitwerk per m2 € 5 tot € 10
  • Sauswerk per m² € 10 tot € 17

Deze prijzen zijn inclusief btw. Ook zitten de kosten voor de verf en de materialen erbij. Deze bedragen zijn dus eigenlijk “all-inclusive”.

De buitenschilder

Voor een buitenschilder liggen de gemiddelde kosten iets hoger dan bij de binnenschilder. Dit heeft te maken met het feit dat de buitenschilder andere verf nodig heeft en dat men materialen als trappen of steigers nodig heeft.

  • Per m2 moet je denken aan een prijs van 35 tot 40 euro.
  • Per uur rekent een schilder vaak een bedrag van 40 tot 50 euro.

De totale kosten verschillen per type woning, maar je kunt uitgaan van de volgende richtprijzen: appartement: 1000 euro, tussenwoning 1500 euro, hoek- of twee onder één kapwoning 3000 euro en een vrijstaande woning 6000 euro.

Maak een totaalprijs

Als er echt een grote ruimte geschilderd moet worden, vaak buitenschilderwerk, dan is het verstandig om een totaalprijs te bepalen van te voren. Je hebt dan in één keer een mooie totaal prijs. Dit is handig omdat je dan weet van te voren hoeveel geld je kwijt bent en je krijgt achteraf geen gezeur over het aantal uren e.d. Soms ontstaat er namelijk nog wel eens onenigheid omdat schilders bijvoorbeeld pauzes en anderen kosten zoals vervoerskosten mee tellen.

Besparen met winterschilder

Een andere manier om te kunnen besparen op de schilder is de winterschilder. In de winterperiode (eind november tot eind maart) kun je namelijk met een flinke korting (tot wel 30%) je binnen- en buitenschilderwerk laten doen.

Voorbereidingen

Je kunt zelf een aantal voorbereidingen treffen, zodat de schilder uiteindelijk minder lang bezig is met je opdracht.  Je kunt de ondergrond alvast repareren in geval van bijvoorbeeld houtrot of beschadiging. Ook kun je de ondergrond schuren zodat de oude verflaag verwijderd wordt en alvast ontvetten.

Vergelijk prijzen

Tot slot is het verstandig om offertes bij verschillende schilder bedrijven bij jouw in de buurt aan te vragen zodat je weet waar je het goedkoopste uit bent en dat je dus nooit te veel geld hoeft te betalen. Houdt rekening met deze tips, de gemiddelde prijzen en je zult veel plezier beleven aan het schilderwerk!

1 Comment

  1. Natalie schreef:

    Fijn om de kosten voor een schilder eens op een rijtje te hebben. Ik wil dit jaar de gehele benedenverdieping binnen laten schilderen. Laten, want ik heb er zelf geen zin in. Met een schilder is het sneller gebeurd en ik weet zeker dat ik tevredener zal zijn over het resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *