Tapijt verwijderen is een vervelende klus. Dit is al helemaal zo als het onduidelijk is hoe dit precies moet. Er zijn namelijk vele aandachtspunten waar de klusser rekening mee moet houden. Er zijn ook vele verschillende manieren om de lijmresten van de trap af te boenen. Benieuwd naar de aangeraden manier om dit te doen? Lees dan vooral verder!

Afgeraden, alternatieve methodes om tapijt en lijm te verwijderen

Door de jaren heen zijn er verschillende methodes ontdekt die voor de ene klusser werkt en voor de ander weer niet. Helaas hebben deze alternatieve methodes nadelen. Denk bijvoorbeeld aan tapijt en de lijm verwijderen met:

Lijm verwijderen met cola?

Sommige klussers zweren erbij. De echte Coca Cola niet alleen voor consumptie te gebruiken, maar ook in het huishouden en voor klussen. Echter is het gebruiken van coca cola bij het verwijderen van een tapijt niet aan te raden. Dit is zo, omdat cola in het hout kan trekken en het hout kan beschadigen. Ook kan het voorkomen dat de cola door de kieren en spleten van de trap zal gaan lekken. Hierdoor zal het huis van de klusser veranderen in een plakboel.

Lijm verwijderen met water en zeep?

Water plakt misschien niet zoals coca cola doet, maar het water kan alsnog door de kieren en spleten ontsnappen. Overigens zijn hout en water ook geen vrienden. Water kan namelijk de trap erg beschadigen. Er bestaat een kans dat, nadat er water of cola is gebruikt om het tapijt te verwijderen, dat de trap gaat werken en vervolgens kan gaan kraken als er op gelopen wordt.

De aangeraden manier op tapijt te verwijderen

Na het kort aangekaart te hebben wat er niet aangeraden wordt, komt er nu de manier die wel aangeraden is. Dit is een stappenplan die voor iedereen werkt. Ook al is deze wel tijdrovend en intensief. Het wordt aangeraden om bij het verwijderen van het tapijt de hulp van een familielid of vriend in te schakelen.

  1. Stap één: Het verwijderen van het tapijt

Voordat de lijmresten verwijderd kunnen worden moet eerst het tapijt voorzichtig worden verwijderd. Het tapijt verwijderd de klusser door deze rustig los te trekken. Is het tapijt koppig en wilt het niet loskomen? Dan kan de klusser altijd de hulp inschakelen van een ander persoon. Terwijl een persoon het tapijt stevig vasthoud kan de andere persoon met een plamuurmes het tapijt los maken. Het is aan te raden om dit met een bot plamuurmes te doen om beschadigingen aan de trap zo veel mogelijk te voorkomen. De klusser kan eventueel een stuk tapijt lossnijden, nadat er een groot stuk tapijt los is gestoken. Let er echter wel op dat het niet te kort afgesneden wordt. Zet de radio maar vast aan om de klusser gezelschap te houden, want deze klus is zeer tijdrovend.

  1. Stap twee: korte metten maken met de lijmresten

Nadat het tapijt voor het grote deel is losgetrokken kunnen er nog hardnekkige stukjes tapijt- en lijmresten op de trap zitten. De stukjes tapijt kan de klusser, met behulp van een plamuurmes, voorzichtig losmaken. Voor de fijnere stukjes lijm of tapijt kan de klusser een verfstripper voor gebruiken. Voor de lijmresten zijn producten zoals Gluestrip ideaal. Hiermee haalt de klusser met gemak de lijmresten weg. Zorg er echter voor dat, wanneer de klusser werkt met chemische middelen, er altijd een goede ventilatie is. Maar ook dat de klusser werkt met bescherming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handschoenen en lees de bijsluiter! Deze middelen kunnen namelijk gevaarlijk zijn wanneer ze verkeerd worden gebruikt of worden opgenomen door het lichaam. Beter iets te voorzichtig dan spijt achteraf.

Uitgeharde lijm is alleen door het te schuren weg te halen. Dit kan met een klein stuk schuurpapier, maar ook voorzichtig met een schuurmachine. Hierna is het aan te bevelen om de trap te wassen en te drogen.

  1. Stap drie: schuren van de trap

Wanneer de trap vrij is van zowel het tapijt als de lijmresten kan de klusser de trap in zijn geheel schuren. Voor een prachtige afwerking kan de klusser ook overwegen om de kieren op te vullen met kneedbaar hout en daarna eventueel te vernissen. Is de trap al eens bijgewerkt met kneedbaar hout en is het hout niet meer in mooie staat? Dan kan de klusser de trap ook mooi verven om de trap op te knappen.

Voordat je aan de slag gaat met verwijderen van tapijt op je trap

Soms is een trap met tapijt bekleed met een reden. Deze reden kan onder andere zijn dat de trap in vervallen staat is. Dit kan betekenen dat het hout niet mooi (meer) is of dat er vele kieren en spleten in zitten. Dit is helaas pas te zien wanneer het tapijt is verwijderd. Maar wat de klusser moet doen als het hout in slechte staat is?

Probleem één: kieren en spleten
Niet alleen is het een lelijk gezicht, maar er kan ook veel vuil inkomen en insecten kunnen zich gaan nestelen in deze kieren en spleten. Het is daarom aan te raden dat deze worden weggewerkt. Dit kan de klusser doen met kneedbaar hout. Dit kneedbaar hout is een soort klei die makkelijk te vormen is. Hierdoor kan de klusser de gaatjes in de trap soepel opvullen. Dit kneedbaar hout is in vele verschillende kleuren beschikbaar. De verschillende kleuren zou de klusser ook kunnen mengen. Het kneedbare hout wordt verkocht in tubes in de meeste doe-het-zelf zaken.

De klusser brengt het kneedbare hout aan met een plamuurmes en strijkt deze vervolgens glad. Hierna moet dit één tot vier uur drogen. Voor een mooi resultaat kan de klusser het daarna schuren. Nadat het gedroogd en geschuurd is kan het eventueel met acrylhoudende lakken, beitsen of vernissen worden afgewerkt. Lees voor het vernissen zeker de bijsluiter, want het zou zonde zijn dat de vernis niet geschikt is voor het kneedbare hout. De meeste soorten kneedbaar hout zijn alleen te lakken met een beits of vernis op basis van acryl. Een ander soort lak zou trap dan geen goed doen.

Een groot voordeel van kneedbaar hout is dat het zeer sterk materiaal is en dat de klusser het zowel binnen als buiten kan gebruiken. Nadat het mooi geschuurd en gelakt is heeft de klusser hier langdurig plezier van, want de trap is dan echt een prachtig pareltje. Mocht de klusser er verdere vragen over hebben, dan kan hij deze stellen aan het personeel van de doe-het-zelf winkels.

Probleem twee: geplaagd door houtworm
Zitten er kleine houtwormen in het hout van de trap? Dit is vervelend, maar gelukkig ook op te lossen. Na het verwijderen van het tapijt en de lijmresten, op de manier die hierboven is uitgelegd, was en droogt de klusser de trap.

Wanneer de trap droog is gebruikt de klusser een product die een eind maakt aan de houtworm. Dit middel werkt vaak ook preventief, zodat de trap niet meer geplaagd zou worden door de vervelende houtworm. Lees de bijsluiter van het product goed en gebruik bescherming. Dit is namelijk een middel dat de klusser niet graag wil inademen of wil opnemen door de huid. Nadat dit product gewerkt heeft kan de klusser de vervallen staat opvullen met kneedbaar hout. Voor een prachtig resultaat kan de klusser daarna de trap verven of vernissen.

Een tijdrovende klus die zijn werk waard is

Een trap tapijt vrijmaken is een rot klus die veel tijd in beslag neemt, maar met deze handige tips lukt het de klusser zeker. Werk desnoods in korte periodes, zodat de rug van de klusser niet teveel eronder lijdt. Mocht er een ander project zijn waar de klusser hulp bij nodig heeft, kijk dan vooral verder op onze website Klusmagazine, want deze staat boordevol informatie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *