Moet je binnenkort het schilderwerk buiten weer een nieuwe laag geven? Of moet je binnen weer aan de slag? Zorg er dan voor dat je de juiste verf gebruikt. Er zijn twee verfsoorten te onderscheiden: acrylverf en alkydverf. Beide soorten hebben hun eigen eigenschappen en voor- en nadelen. Zorg er dus voor dat je de juiste verf kiest! Ook is het altijd van belang om goed voor te behandelen met een primer of grondverf.

Acrylverf

Acrylverf wordt in principe alleen binnen gebruikt, omdat dit een verf is op basis van water. Een acrylverf heeft vele voordelen en is daarom vooral bij consumenten erg geliefd. Allereerst geeft acrylverf een geur die veel minder sterk is dan alkydverf. Naast de geur is de verf ook nog eens minder schadelijk voor de gezondheid. Daarom mogen tegenwoordig schilders binnen alleen nog acrylverf gebruiken. Een ander voordeel is dat deze verf veel sneller droogt.

Nadat je al deze voordelen hebt gelezen kan ik mij voorstellen dat je je afvraagt of er wel nadelen zijn. Deze zijn er wel degelijk. Allereerst is het een waterverdunbare verf wat ervoor zorgt dat de verf wat moeilijker aan te brengen is. Let er bij de aankoop van rollers en kwasten dus goed op of deze geschikt zijn voor verven op waterbasis (acrylverf). Aangezien de hechting van deze verfsoort minder goed is, is het ook van belang om de ondergrond goed te schuren en te voorzien van een grondlaag.

Eigenschappen:

 • Binnen gebruik
 • Gebruik speciale kwasten en rollers
 • Waterverdunbaar
 • Overschilderbaar na +/- 8 uur

Alkydverf

Een verfsoort die vooral buiten wordt gebruikt is alkyverf. Deze verfsoort (ook bekend als alkydharsverf) is te verdunnen met terpetine of een ander oplosmiddel. Alkydverf heeft een betere dekking en een mooier gladder eindresultaat dan acrylverf. Dit is ook metteen de reden waarom (professionele) schilders nog steeds zweren bij deze verf. Omdat deze verf veel oplosmiddelen bevat mag dit van de ARBO niet meer binnen gebruikt worden. In de buitenlucht heb je minder last van en daarom kan deze verfsoort prima buiten gebruikt worden. Toch is er nog een alternatief: high-solid alkydverf. Dit is een alkyverf, maar deze bevat minder oplosmiddelen, helaas is de droogtijd wat langer en moet je langer wachten voordat er een nieuwe laag op kan.

Eigenschappen:

 • Buiten gebruik
 • Terpetine verdunbaar
 • Overschilderbaar na +/- 16 uur

Tip van de schilder

Het is belangrijk om te weten dat de keus voor acryl of alkyd definitief is. Dat wil zeggen dat wanneer je eenmaal iets hebt geverfd met acrylverf dat je de volgende keer deze verfsoort ook dient te gebruiken. Een voorbeeld: wanneer je in het verleden iets hebt geschilderd in acrylverf en je hebt toch per ongeluk alkydverf gebruikt, dan ga ja dit merken, omdat de alkydverf niet goed hecht. Het is andersom wel mogelijk, dus acryl over een bestaand alkyd laag.

Het verschil tussen beide verfsoorten

Welke soort verf je moet gebruiken hangt dus af van het feit of je binnen of buiten wilt verven en je persoonlijke voorkeur. Wil je binnen gaan schilderen? Gebruik dan acrylverf en koop rollers en kwasten die hiervoor geschikt zijn. Je kunt ook alkydverf binnen gebruiken, maar zorg er dan voor dat je goed ventileert! Wil je buiten gaan schilderen? Gebruik dan altijd alkydverf.

12 Comments

 1. René schreef:

  Ik heb rabatdelen op mijn woning die om de drie vier jaar geverfd dienen te worden omdat ze pal op t zuiden liggen. Dit werd meestal met wyzonol LBH systeem verf op alkydbasis gedaan. U raadt het al ,we hebben nu wat te lang gewacht en de verf is er letterlijk afgebrand ( mat en losse delen). Ik wil dit jaar goed laten schuren en weer de LBH lak eroplaten zetten. Nu wordt mij aangeraden dit met watergedragen verf te doen? Is dit verstandig? m.v.g. R.Selier

  • Klusmagazine schreef:

   Als ik u was zou ik gewoon alkydverf kiezen. Als ik een voordeel van acrylverf moet noemen is dat omdat deze minder gevoelig is voor zonlicht. Waarom werd je dit advies gegeven?

  • Kuppens Murielle schreef:

   Kan Alkydverf gebruikt worden om badkamertegels te verven?

 2. Riet schreef:

  Ik heb grondverf acrylhars gekocht ( is voor tafelblad buiten ). Maar wil daar waterbasis overheen doen, maar wat ik nu lees ( of lees het niet goed ) kan het niet???

  • Klusmagazine schreef:

   Het kan wel gebruikt worden, maar acrylverf is voor buiten minder geschikt. Is de luchtvochtigheid buiten hoog, dan duurt het proces van drogen nóg langer. Als er een (felle) zon op staat droogt deze verf juist weer te snel.
   Daarnaast is alkydverf beter vanwege de UV bestendigheid. Vandaar ons advies voor aklyd, daarmee zit je eigenlijk altijd goed.

 3. Astrid schreef:

  Ik heb een buitentafeltje geschilderd met alkydgrondverf. De kwasten moesten gereinigd worden met terpentine. Nu heb ik echter verf op terpentinebasis gekocht om af te lakken. Is dit mogelijk of moet ik mijn verf ruilen. Maar voor wat dan.

 4. Velsen van Marga schreef:

  ik ben heel blij met Uw uitleg en advies.Ik moest kiezen tussen Acrylverf en Alkyd, dus heb ik voor Alkyd gekozen voor buiten en in hoogglans
  Met dank, Marga

 5. pim schreef:

  Dankjewel voor dit stuk over verfsoorten. Ik kan me voorstellen acrylverf beter voor de gezondheid is dan alkyd. Uit het artikel kan ik echter niet opmaken wat het bindmiddel is van alkydverf. Terpentine is echter best oké wanneer je de ramen wijd open zet.

  • Klusmagazine schreef:

   Het bindmiddel is de alkydhars en dit is een kunsthars en dit wordt inderdaad gebruikt voor verf op terpetinebasis. Goed luchten is dus ook het advies indien dit binnen wordt toegepast!

 6. Anneke Dam schreef:

  Ik heb in mijn woning verf van action gebruikt, deze zag ik is op alkydhars basis. Binnen 8 jaar sterk vergeeld!
  Ik las bij jullie het overschilderbaar is met acrylverf. Wat moet ik doen als voorbereiding?? Net als anders, schuren?
  Of is er nog iets waar ik rekening mee moet houden? Is schuren nou echt altijd nodig?

  • Klusmagazine schreef:

   Vergelen komt sneller voor bij alkydverf en witte verf of met een witte tint. De beste oplossing is dan ook om te schilderen met zijdeglans acrylverf.

   Schuren is inderdaad niet het leukste klusje, maar wel belangrijk om te doen. Naast het feit dat je het oppervlak hier mooi egaal glad mee krijgt is het ook nog een nuttig omdat de nieuwe verf (veel) beter gaat hechten. Vergeet om niet om eerst te ontvetten. Dit kan bijvoorbeeld met een St. Marc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *