Een plafond witten kun je toch zelf?

Bij het witten van een plafond is het verschil tussen een echte vakman en een amateur goed te zien. Wanneer je een vakman aan het werk ziet, lijkt het ontzettend makkelijk. Daarom denken zoveel mensen dat het witten van een plafond zo makkelijk is. Kijk ook eens bij de kosten van een schilder. Toch moet je dit werk niet helemaal onderschatten, vaak komt er toch nog wel iets meer bij kijken dan op het eerste ogenblik lijkt. Om je op weg te helpen hebben we een stappenplan gemaakt stappen waarmee je op weg helpen.

Voorbereiding plafond witten

Kijk eerst eens naar je eigen werk van het afgelopen jaar. Zijn de randen en hoeken van het plafond niet netjes afgewerkt? En die hanglamp in het midden van het plafond, heb je netjes om de fitting gewit of niet? Je kunt beter de lampen weghalen en later weer ophangen. Kijk ook eens naar de vloer, de druppels van vorig jaar zijn waarschijnlijk verstopt, maar met een beetje zoeken onder het vloerkleed?

Wat heb je nodig?

Allereerst heb je natuurlijk verf nodig. Voor het witten van een plafond kun je het beste gebruik maken van latex muurverf. Daarnaast heb je nodig: een verfroller, een verfbak met afrolruimte en een kleine radiator roller. Belangrijk is om ook een bijpassende telescopische stok bij de verfroller aan te schaffen. We zien regelmatig dat mensen hier nog wel eens op bezuinigen en gewoon een bezemsteel gebruiken. Dit is niet handig want deze is niet in lengte verstelbaar.

Zorg daarnaast voor een goede kwast om de hoeken en randen te kunnen schilderen. Afplaktape en verf roerstokken zijn de hulpmiddelen die meestal vergeten worden. Tot slot is een goede huishoudtrap handig, met name voor de hoeken en randen.

Niet knoeien

Hoe goed je ook bent in het schildersvak, er zal altijd wat verf naar druppelen. De beste oplossing is natuurlijk om al je meubilair uit de kamer te halen of af te dekken met bijvoorbeeld oude laken. Voor de vloer kun je gebruik maken van plastic of schilderszeil (ook wel bekend als een stucloper). Plak de randen goed vast aan de muren met extra brede tape, op ongeveer tien centimeter van de vloer. Daarna moet je de randen van de muren welke het plafond raken afplakken. Dat doe je om ervoor te zorgen dat er geen latexverf op de muren terecht komt. Je krijgt ook mooiere rechte lijnen.

Begin eerst met goed schoon en stofvrij maken van het hele plafond. Losse stukken verf welke afschilveren moet je beslist niet laten zitten. Je kunt deze losse resten het makkelijkst verwijderen met een plamuurmes. Vervolgens kun je de latex verf erbij pakken en deze goed te mengen. Je kunt het mengen van een emmer latex het beste doen met een roerstok, deze krijg je er vaak gratis bij wanneer je de muurverf aanschaft.

De hoeken en randen eerst

Wanneer je het plafond schoon en stofvrij hebt kun je gaan schilderen! Je kunt het beste beginnen met de hoeken en randen. Deze kun je het beste schilderen met een kwast. Als je bang bent voor strepen kun je ze narollen met een kleine radiator roller. Probeer de laatste streep met een roller altijd dezelfde richting te geven.

Maak dan de verfroller klaar voor gebruik. Die moet een beetje vochtig zijn, zodat er minder verf in de vacht trekt. Gebruik ook een verfrooster om de verf goed over de roller te verdelen. Vervolgens kun je de verf aanbrengen op het plafond. Een handige tip hierbij: Werk de eerste laag van links naar rechts en de tweede laag van voor naar, dat voorkomt strepen. Breng ten minste twee lagen verf aan op het plafond om ervoor te zorgen dat je een goede dekkende laag hebt.

De afwerking

Als het hele plafond gewit is kun je de afplaktape weghalen. Dat kun je het beste doen wanneer de verf nog niet helemaal droog is. Wanneer je langer wacht kun je lelijke randen krijgen, omdat droge verf breekt afbreekt. Laat vervolgens de verf goed doordrogen en maak pas daarna de kamer schoon om te voorkomen dat er stof opwaait. Veel werk is dat niet meer, het afdekzeil heeft alle spetters opgevangen.

 

5 Comments

 1. Theo Westgeest schreef:

  Hoe komt het dat het witsel op plafond na een uur opkrult en schilvert. Ik had het plafond met water en amonia afgenomen.
  Eerst de kanten met een kwast en daarna met de roller. Na enige tijd bleek er op de lappen verf te blijven zitten. Na een kwartier kon ik ,watnik net geverfd had met een plameermes de verf weer eraf halen. Graag suggesties of tips.

  • Klusmagazine schreef:

   Beste Theo,

   Betreft het een woonruimte of een natte ruimte zoals een badkamer? Het lijkt erop dat je verf snel het vocht onttrekt uit het plafond. Hierdoor laat de verf langzaam los. Heb je gebruik gemaakt van een voorstrijk? Een voorstrijk zorgt er namelijk voor dat het oppervlak minder zuigt en afbladderen helpt voorkomen. Je kunt controleren of je een zuigende ondergrond hebt door een natte spons over het plafond te halen. Wanneer het plafond het water snel opzuigt moet je gebruik maken van een voorstrijkmiddel.

 2. Anne schreef:

  Kan je het beste met het plafond beginnen en daarna de wanden of andersom?

  • Klusmagazine schreef:

   Altijd eerst het plafond verven. Daarna kun je aan de gang met de wanden. Het is belangrijk om het op deze manier te doen, omdat het verven van het plafond altijd iets spettert. Het is dan zonde als je net geverfde muren onder de spetters komen.

 3. Anneke Dam schreef:

  Afplakken van wanden? Er zit behang op wat goed is. Is er speciale tape zodat je niet het behang beschadigd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *