Wat is een haakse slijper?

Een haakse slijper is een stuk gereedschap om verschillende materialen zoals hout, steen en metaal te bewerken. Het is een wel bekend stuk gereedschap. Het wordt vooral gebruikt voor het slijpen, maar ook voor het zagen van metalen en stenen.

Aandrijving
De aandrijving van een haakse slijper is voornamelijk elektriciteit of benzine, maar soms wordt er ook pneumatiek voor gebruikt. Wat is pneumatiek? Om het simpel uit te legen bestaat pneumatiek uit samengeperste gassen en dit kan voor een haakse slijper ook als aandrijving worden gebruikt.

Zwaardere werk
Sommige modellen beschikken over een verstelbare beschermkap waardoor het mogelijk is het gereedschap met beide handen te gebruiken. Dit zijn vooral de zwaardere modellen. Vaak worden haakse slijpers gebruikt voor het wat zwaardere werk, zoals bijvoorbeeld het doorslijpen van buizen of betonijzer. De haakse slijper is daarom ook vooral te vinden in de bouwsector, zoals op kleinschalige verbouwingen of grote constructieplaatsen. De haakse slijper word ook gebruikt om stoeptegels en bakstenen door te slijpen bij bijvoorbeeld wegwerkzaamheden, bedrijventerreinen of bij de particulier. Hiervoor worden dan ook de zwaardere en krachtigere haakse slijpers toegepast.

Schijven
Een haakse slijper dient niet alleen als gebruik voor het doorslijpen van verschillende materialen maar je kunt er ook mee afbramen of ontroesten. Hiervoor is in principe elke haakse slijper geschikt. Het is echter wel erg belangrijk dat je hiervoor de juiste schijven gebruikt. Let hierbij op zowel het formaat van de schijf maar ook wat voor type schijf het is. Verder bestaan er verschillende modellen van potentie en kracht van lichter naar zwaardere modellen. In Europa en om Amerika hebben slijpers hebben verschillende afmetingen wat betreft montagegang en aandrijfasdiameter voor de schijven.

Waarvoor wordt dit gereedschap gebruikt?

Haakse slijpers worden onder andere gebruikt om overtollig materiaal van werkstukken te verwijderen. Het materiaal wat geslepen kan worden is afhankelijk van de slijper die gebruikt wordt. Er zijn zelfs diamantschijven die gebruikt worden om de hardere materialen door te slijpen en te bewerken. Enkelen van deze materialen zijn bijvoorbeeld porselein.

Dit gereedschap wordt ook toegepast voor noodgevallen en reddingsacties, waarbij ze worden gebruikt om mensen te bevrijden die vastzitten in voertuigen en bij aardverschuivingen. Ze zijn vaak te vinden in alle soorten werkplaatsen en ze vooral te vinden in bijvoorbeeld autoreparatiebedrijven.

Verschillende soorten haakse slijpers

Omdat de haakse slijpers vroeger van gietijzer waren gemaakt, waren deze erg zwaar waardoor deze eerste modellen niet erg ergonomisch en handig bestuurbaar waren. Vandaag de dag zijn de modellen veel lichter en gemakkelijker te besturen. Zo zijn er een aantal verschillende gespecialiseerde modellen beschikbaar om zo de ideale slijper te vinden voor de gepaste activiteit.

Welk materiaal wil je gaan doorslijpen?

Om te beslissen welk materiaal er wil worden doorgeslapen is het belangrijk om de grootte van het slijp in rekening te houden. Voor haakse slijpers heb je 3 meest voorkomende verschillende maten. Deze maten zijn:

  • 115 mm
  • 125 mm
  • 250 mm

Slijpers van 115 en 125 mm zijn voor prima voor thuisgebruik, hebben het voordeel dat ze kleiner en wendbaarder en makkelijker te gebruiken zijn. 230 mm slijpers worden gebruikt voor het zwaardere werk zoals voor grotere en dikkere werkstukken. Over het algemeen geldt de regel: hoe groter formaat je haakse slijper is, hoe groter je bereik is en hoe diepere sleuven je kunt slijpen.

Zonder snoer werken

Het is mogelijk om met je haakse slijper zonder snoer te werken. Dit komt omdat de accu’s steeds krachtiger worden en dit maakt het mogelijk om de slijper door de accu aan te laten drijven. Het grote voordeel hiervan is als er niet direct een stoomvoorziening aanwezig is en het zorgt ook voor een grotere en gemakkelijkere mobiliteit. Het nadeel hiervan is dat een haakse slijper op accu altijd wat duurder is dat eentje die gewoon over een stroomkabel beschikt.

Veiligheidsmaatregelen voor het gebruikt

Een haakse slijper brengt uiteraard ook risico’s met zich mee. Dit is normaal omdat het een stuk gereedschap is waarbij men moet weten hoe er mee omgegaan moet worden, anders kunnen er vervelende ongelukken ontstaan. Het zijn is het eerste opzicht redelijk eenvoudige aanbevelingen, maar ze zijn toch erg belangrijk om zo elk mogelijk veiligheidsrisico te vermijden.

Een van de belangrijkste adviezen is om het gereedschap uit de buurt van kinderen te houden. Een ander belangrijk advies voor veilig gebruik van de haakse slijper is om deze uit de buurt van vochtige en natte gebieden te houden. Omdat het een elektrisch apparaat is, bestaat het gevaar dat er kortsluiting ontstaat. Daarnaast is het belangrijk om gezichtsbescherming en handschoenen te dragen tijdens het bedienen van het gereedschap. Dit is in het eerste opzicht zeer voor de hand liggend, maar het is toch belangrijk dit toch nog even te vermelden. Een ander belangrijke veiligheidsmaatregel is om te leren hoe het gereedschap correct moet worden gebruiken en dat men bekend raakt met de bediening ervan.

Zaken waar men op moet letten bij aankoop van een haakse slijper

Belangrijke aankoopcriteria bij het aanschaffen van een haakse slijper is vooral om de juiste uit te kiezen die het beste bij de wensen van de koper past. Hiervoor is het zeer belangrijk om bepaalde aspecten te overwegen die van groot belang zijn bij het kiezen van de juiste haakse slijper.

  1. Het vermogen is het belangrijkste element waar op gelet moet worden. Het vermogen is de kracht van de motor en deze wordt gekozen op de wensen van de werkbehoeften. Het is altijd aan te raden een wat hoger vermogen te kiezen dat de werkelijke behoefte.
  2. Het tweede element waarop gelet moet worden bij aankoop van een haakse slijper is de behuizing van het product. Het is logisch dat modellen met een sterkere en hardere behuizing langer zullen mee gaan dan modellen die niet over die kwaliteiten beschikken.
  3. Een ander belangrijk beslispunt om te kiezen voor het aanschaffen van een haakse slijper is het gewicht. Kies je voor een zwaarder model, des te meer kracht waarover de machine beschikt. Dit wil zeggen dat je deze met beide handen moet bedienen. Deze haakse slijpers kunnen elke klus klaren, zelfs het snijden van dikke segmenten van beton. Als je in tegenstelling op zoek bent naar een haakse slijper voor in je eigen werkplaats of thuis, dan is het aan te bevelen om voor een lichter en compacter model te gaan. Enkelhandige machines zijn meestal een stuk lichter en maken het mogelijk om met één hand te werken zonder moe te worden.

Conclusie

Een haakse slijper is een zeer nuttig stuk gereedschap, voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik. Er is een ruim aanbod aan verschillende soorten modellen die bij bijna iedere vraag passen. Voor kleine reparaties uitvoeren thuis zijn er modellen beschikbaar die precies bij die doelgroep passen, en is het een professionele omgeving waarbij zwaardere materialen moeten worden gesneden zijn dat ook de perfecte haakse slijpers voor te vinden die aan die criteria voldoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *