Op zoek naar een machine die prachtige bochten maakt in slechts een polsbeweging? Een machine die geschikt is voor vele verschillende materialen en materiaaldikten? En een machine die geschikt is voor zowel de grote als kleine projecten? Dan is een decoupeerzaag zeker aangeraden! Deze machines zijn er namelijk voor gemaakt om snel en eenvoudig verschillende materialen te zagen. Wil hij graag een decoupeerzaag kopen en hierbij een miskoop voorkomen? In dit artikel staat boordevol informatie om dit te voorkomen. Lees daarom snel verder!

Voorkom een miskoop!

Er zijn vele verschillende decoupeerzagen op de markt. Deze zijn natuurlijk allemaal net iets anders voor een reden. Denk bijvoorbeeld aan de pendeldecoupeerzaag die zijn zaagje niet alleen op en neer beweegt, maar ook van voor naar achter kan bewegen. Een voordeel van een pendeldecoupeerzaag is dat hij iets sneller zaagt als een andere decoupeerzaag. Helaas is er ook een groot nadeel aan de pendeldecoupeerzaag. Hij zaagt namelijk minder fijn en daarom zal het materiaal er grover uitzien. Helaas zal het materiaal ook meer kans hebben op splinters wanneer men deze uitvoering van decoupeerzaag gebruikt.

Decoupeerzagen hebben verschillende voor en nadelen, maar welke is er geschikt voor welk project? Om de beste keus hierin te maken moet hij letten op verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het materiaal wat hij wilt zagen, de dikte van dit materiaal, en of hij ondersteboven of bochten wilt zagen. In dit artikel staat onder andere informatie over de verschillende decoupeerzagen, zodat hij een miskoop kan vermijden en direct de geschikte decoupeerzaag hebt voor het project.

Verschillende uitvoeringen van decoupeerzagen

Een decoupeerzaag met pendel stand is niet de enige uitvoering van decoupeerzaag. Deze decoupeerzagen bestaan namelijk ook:

  • Decoupeerzaag met beugelgreep

Dit is een decoupeerzaag met een doorlopende handgreep. Deze soort decoupeerzaag is verkrijgbaar met accu. Een groot voordeel van een decoupeerzaag met accu is dat hij de klusser de vrijheid geeft om te bewegen. Bij een decoupeerzaag met kabel kan deze kabel ergens blijven hangen en dit kan een gevaar zijn voor de klusser. Een nadeel van een decoupeerzaag met accu is dat de accu, na langdurig gebruik, zonder energie kan zitten. Geen zorgen met meerdere accu´s kan de klusser snel weer verder met zijn klus!
Bij een beugelgreep decoupeerzaag met accu, is de accu vaak aan de achterkant bevestigd. Aan de voorkant van de doorlopende handgreep zit de schakelaar om de decoupeerzaag aan en uit te schakelen. Een beugelgreep decoupeerzaag is een ideale decoupeerzaag voor de beginnende klusser!

  • Decoupeerzaag met T-handgreep

Dit is een type van decoupeerzaag die veel lijkt op een T. Daarom wordt deze ook een decoupeerzaag met een T handgreep genoemd. Dit is een hele comfortabele decoupeerzaag, omdat de klusser zijn niet dominante hand erop kan rusten. Voor rechtshandige klussers bevindt deze handpalm zich boven het decoupeerzaag. Voor de linkshandige klussers bevindt deze handpalm zich op een andere plek namelijk schuin onder de rechtshandige handpalm. Op deze plek zit ook de aan/uit schakelaar. Een nadeel van een t-handgreep decoupeerzaag is dat deze vastzit aan een snoer. Deze decoupeerzaag heeft gelukkig ook vele voordelen zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om hem ondersteboven te gebruiken. Bij de T-handgreep decoupeerzaag heeft de klusser ook veel overzicht en is het gemakkelijk om bochten ermee te zagen.

Waar nog meer rekening mee houden?

De uitvoering van de decoupeerzaag is echter niet het enige waar de klusser rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een decoupeerzaag.
Zo moet de klusser ook even letten bij deze factoren:

  • Een geschikte zaag

Bij een decoupeerzaag is niet altijd het zaagje meegeleverd. Dit kan de klusser weer voor een ander dilemma zorgen, want welke zaag is het best voor welk materiaal? Voor de kleine klusjes in huis is een universele zaag een goede optie. Deze universele zaag kan vele materialen met gemak zagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stukjes hout, kunststof en eventueel metaal. Er bestaan ook sets van zaagjes. Zo heeft de klusser altijd zijn geschikte zaag binnen handbereik. Let erop! Decoupeerzagen hebben verschillende zaag bevestigingen. Zo bestaat er zowel een U-schacht als een T-schacht. Wees hiervan bewust bij de aankoop van de zagen. Let ook zeker op de volgende punten bij de aankoop van decoupeerzagen:

  • Eco-line vs profi-line zagen

Deze twee benamingen staan vaak op de verpakking van de zaagjes, maar wat betekent het precies? Eco-line zijn zagen die economisch voordelig zijn. Deze zaagjes zijn van een goede kwaliteit en ze zijn ook betaalbaar. Profi-line zagen zijn zagen van een professionele kwaliteit die uiteraard om deze reden iets duurder zijn dan de Eco-line zaagjes. Deze Profi-line zaagjes zijn uitermate geschikt voor langdurig gebruik. Eco-line zagen zijn geschikt voor kleinere klussen en kort gebruik. Mocht de decoupeerzaag door de klusser veel gebruikt worden is een Profi-line zaag aangeraden, omdat deze langer meegaat dan een Eco-line zaag.

  • De lengte van de zaag

De zagen komen in verschillende groottes. Het is aangeraden om minimaal drie zaagtanden tegelijk in het materiaal te zagen. Dit betekend dat het is aangeraden om voor dun materiaal een korte zaag te gebruiken met een korte tandafstand. Voor dikkere materialen is een grotere tandafstand zeer geschikt. Online staat er veel informatie over welke zaag precies is aangeraden voor welk materiaal. Zo weet de klusser, na een korte google zoektocht, precies welke zaag hij nodig heeft. Mocht je de zaagbladen online kopen staat hun doelgroep en de millimeters van het zaagblad vaak vermeld in de product specificaties. Lees om deze reden altijd eerst de product specificaties om een miskoop te voorkomen!

  • Het vermogen

Het vermogen van een decoupeerzaag is een ander belangrijk aandachtspunt. Aan de hand hiervan kan de klusser namelijk bepalen of de decoupeerzaag geschikt is voor zware klussen of slechts voor kleine klussen. Het is namelijk zo dat hoe hoger het vermogen van de decoupeerzaag is, des te zwaardere materialen deze kan zagen. Op zoek naar een zaag voor kleine klussen? Dan is een decoupeerzaag met een vermogen van 400 watt voldoende. Toch die extra kracht nodig? Dan is een decoupeerzaag van 600 watt zeker aangeraden.

  • Decoupeerzaag met draad of toch met een accu?

Er bestaan, zoals hierboven kort vermeld, zowel decoupeerzagen met draad als met een accu. De voordelen van een decoupeerzaag met een accu is dat deze geen directe stroom nodig heeft. Een decoupeerzaag met accu kan een klusser makkelijk meenemen en gebruiken op een plaats waar er geen toegang is tot netstroom. Zo kan hij een decoupeerzaag met accu bijvoorbeeld gemakkelijk buiten gebruiken om planken hout te zagen. Zo heeft de klusser binnenshuis geen last van de stof en de splinters die van het hout afkomen. Reserve accu´s bij de hand houden is ook zeker een aanrader! Wees ervan bewust dat het vermogen van een decoupeerzaag lager ligt als een decoupeerzaag met netstroom.

De uiteindelijke keuze welke decoupeerzaag geschikt is voor het project ligt dus aan vele factoren. Reken deze factoren zeker in tijdens het maken van de aankoop. Toch twijfels over de geschikte uitvoering decoupeerzaag voor het project? Vraag een medewerker van een doe-het-zelf zaak om advies. Hun hebben antwoorden op vele vragen die hun dagdagelijks gesteld worden door andere klussers. Zo kan de klusser zonder Zo kan de klusser zonder miskoop direct aan de slag aan zijn of haar project!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *