Menig klus gaat gepaard met het gebruik van een (accu)boormachine. Het is dan ook een van de gereedschappen die eigenlijk tot de standaarduitrusting van een klusser behoort. Het aanbod in boormachines is echter groot, dus het kan lastig zijn om te beslissen welk type het best gekocht kan worden. Zo zijn er verschillende soorten, elk geschikt voor een bepaald gebruik. Ook zijn er diverse merken op de markt en natuurlijk zit er verschil in prijs. Allemaal zaken die van invloed zijn op de aankoop beslissing van klussers. Hieronder wordt dieper ingegaan op genoemde aspecten om zodoende een helder overzicht te krijgen van de mogelijkheden en er een weloverwogen keuze gemaakt kan worden uit de verschillende modellen accuboormachines.

De verschillende soorten accuboormachines
Een accuboormachine is over het algemeen een welbekende tool die veel gebruikt wordt voor het boren van gaten of om te schroeven. Een standaard accuboormachine is echter niet zomaar geschikt voor elke klus. Het is dus goed mogelijk dat er een bepaalde accuboormachine nodig is voor een klus, bijvoorbeeld wanneer er geboord moet worden in een harde muur, zoals een muur van steen. Een accuklopboormachine leent zich hier het beste voor. Een gewone accuboormachine is puur geschikt voor de lichtere klussen. Zo heb je ook multifunctionele boormachines, maar ook accuboormachines die specifiek voor één taak ontwikkeld zijn en, zoals de naam al doet vermoeden, is dit boren.

De voordelen van een accuboormachine
Dankzij de accu is deze boormachine overal eenvoudig te gebruiken. Netstroom is enkel nodig om te accu te herladen en dit biedt een grote bewegingsvrijheid. Het feit dat er geen draden in de weg zitten, werkt bovendien wel zo veilig. Een goede tip bij regelmatig gebruik is overigens wel om meerdere accu’s te hebben. Is de ene accu leeg, dan kan dankzij de reserve accu de klus alsnog afgemaakt worden. Een ander voordeel is de snelheid en de precisie waarmee te werk kan worden gegaan. Een accuboormachine werkt middels een snelle, roterende beweging en het kost doorgaans weinig moeite om voldoende kracht te gebruiken.

Waar op letten bij de aanschaf?
Voor de ervaren klussers zijn bovengenoemde punten wel bekend, maar welke zaken zijn nu van belang als het gaat om de aankoop van een accuboormachine?

– De functie en frequentie
Zoals reeds beschreven, is het afhankelijk van de klus wat voor type accuboormachine geschikt is. Iemand die enkel op zoek is naar een stukje gemak kan prima af met een basis model, in tegenstelling tot een meer professionele klusser. Ook dient het best ingeschat te worden te worden hoe vaak de boormachine gebruikt zal worden. De professionele klusser zal er immers meer gebruik van maken dan de huis-, tuin- en keuken klusjesman. Frequenter gebruik vraagt doorgaans om betere e/of meer uitgebreide specificaties. Daarover hieronder meer.

– Accu en voltage
Ook het voordeel van meerdere accu’s is benoemd. Let er dus op of er een extra accu bijgeleverd wordt of dat deze apart aangeschaft dient te worden. Ga altijd voor een accu met een hoog ampère, zodat deze lang meegaat. Het vermogen dat een accu levert, heet het voltage. Hoe hoger dit voltage is, hoe zwaarder de klus kan zijn die het apparaat aan kan. Doorgaans zijn er accuboormachines te koop met een vermogen van 10,8 volt voor wat lichtere klussen. Rond de 12 volt voor de wat zwaardere klussen en voor de klussen die echt met de nodige kracht geklaard moeten worden is een voltage van boven de 14,4 volt gewenst.

– Koppelstanden en versnellingen
Op een boormachine zijn cijfers terug te vinden op de draairing. Deze geven de schroefkracht aan en dit komt overeen met een koppel, welke op zijn beurt weer wordt uitgedrukt in Newtonmeter, afgekort Nm. Bij hard materiaal is er uiteraard meer kracht nodig om er doorheen te komen en dus een hoger koppel. De ene boormachine heeft meer koppel dan de ander, dus het is belangrijk om te kijken welk gebruik het meest frequent is en de aankoop van de accuboormachine mede daarop te baseren. Een boormachine is daarbij te vinden in uitvoeringen met één of twee versnellingen. Een tweede versnelling is gewenst in het geval van zwaarder materiaal. De meeste boormachines hebben standaard een lage en hogere versnelling, maar let hier goed op.

– Uitbreidingsmogelijkheden
Er zit nogal verschil in de accessoires die bij een accuboormachine geleverd kunnen worden, dus dit is zeker iets om goed op te letten bij de aanschaf van dit product. Het aantal boren en bits is van belang. Een aantal hiervan wordt doorgaans standaard bijgeleverd, maar kijk altijd of er aangegeven staat wat en hoeveel je van elk ontvangt bij de aankoop
Het is altijd handig om variatie in grootte te hebben en daarnaast bijvoorbeeld ook een torx bitje. Een frequent klusser is meer gebaat bij een uitgebreider model. Er zijn verschillende opties. Te denken valt aan een afzuighulpstuk, een snellader of de aanwezigheid van een LED werklampje, zodat er ook op donkere plekken en momenten voldoende zicht is. Een haakse boorkop kan tenslotte ook als toevoeging erg handig zijn voor de minder goed bereikbare plekken.

– Verschillende merken
Bekende merken als het gaat om dergelijk gereedschap zijn toch wel Bosch, Makita, Hikoki, DeWalt en Black & Decker. Niet elk merk beschikt over de verschillende soorten accuboormachines, dus het is goed om na te gaan wat exact nodig is. Op deze manier zijn er al wat merken weg te strepen. Zo bieden de duurdere merken doorgaans boormachines die van de meeste gemakken zijn voorzien, maar hebben de wat goedkopere modellen vaak 1 functie en dat is het boren. Voor het schroeven dient dan een eventueel een aparte (accu)schroefmachine aangeschaft te worden. Absoluut iets om op te letten om teleurstellingen achteraf te voorkomen.

– Verhouding prijs/kwaliteit
Niet geheel onbelangrijk is natuurlijk de prijs. De kracht en snelheid van de boormachine zijn grotendeels bepalend voor de kwaliteit en daarmee van invloed op het bedrag van het product. Algemeen bekend is wel de uitspraak “goedkoop is duurkoop”, maar er zijn toch echt wel degelijke accuboormachines verkrijgbaar voor hen met een beperkt budget. Uiteraard is een en ander afhankelijk van persoonlijke wensen en voorkeuren. Wat nu precies een geschikt model is, is dan ook niet aan te geven, want dit is voor iedereen anders. Daarnaast geldt: hoe uitgebreider de set, hoe duurder en aan een boormachine met bijvoorbeeld een groot vermogen hangt nu eenmaal ook een specifiek prijskaartje.

Conclusie
Al met al is het een aardige lijst geworden van zaken die de nodige aandacht verdienen, maar het aanschaffen van een accuboormachine is dan ook geen regelmatige bezigheid. Met de juiste kennis van zaken is de kans het grootst op het vinden van een fijne, maar bovenal goede boormachine. Het ruime en diverse aanbod is terug te vinden in de bouwmarkt, maar ook online. Dit laatste is vaak voordeliger, door het ontbreken van een winkel als tussenkomst. Het loont vaak door meerdere winkels of het online aanbod met elkaar te vergelijken. Met bovenstaande tips is het naar alle waarschijnlijkheid mogelijk om een helder beeld te vormen van de diverse mogelijkheden die er zijn. Goed gereedschap is immers vaak al het halve werk en eenmaal in het bezit van de juiste accuboormachine, zal er ongetwijfeld steeds meer gebruik van worden gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *