Hoe sluit je een gasfornuis aan?

Eén van de meest gebruikte apparaten uit je keuken is het gasfornuis. Vrijwel dagelijks maak je hier gebruik van, maar hoe sluit je deze goed aan?

Zelf een kookplaat aansluiten?

Het kan een gemakkelijk klusje lijken, toch willen we je waarschuwen voor de gevaren van het zelf aansluiten van een kookplaat of gasfornuis. Als je niet zeker weet waar je mee bezig bent dan is het beter om het aan een professional over te laten, want er zijn al verschillende branden ontstaan door het verkeerd aansluiten van een gaskookplaat. De kosten zijn dan wel wat hoger, maar dan weet je ook zeker dat het goed wordt uitgevoerd. Hieronder staan de twee grootste gevaren bij het zelf aansluiten van een gasfornuis:

 1. Een gevaar is bijvoorbeeld gaslekkage. Het is belangrijk om de gasslang goed aan te sluiten om te voorkomen dat er gas kan lekken. Check dus dubbel of hij goed is aangesloten.
 2. Een tweede gevaar is oververhitting. Oververhitting kan uiteindelijk leiden tot ontploffing van het gasfornuis. Zorg ervoor dat de slang op de juiste manier bevestigd wordt, zodat deze niet te warm wordt en oververhit kan raken. Voorbeeld: Als de gaskraan aan de linkerkant zit en de aansluiting van de kookplaat aan de rechterkant, dan zou de slang achterlangs lopen. Dit is niet de bedoeling. Deze horen aan dezelfde kant te zitten. Zit je toch in deze situatie dan is het belangrijk om een metalen verbinding/ RVS slang te gebruiken, waardoor de slang niet heet wordt of extreem uitdroogt.

 Zaken waar je op moet letten

Zorg ervoor dat je alle materialen in huis hebt en dat je goed voorbereid begint aan het aansluiten. De kookplaat kun je vaak niet direct op de gasslang aansluiten, je hebt hiervoor een koppelstukje nodig. Tussen dit metalen koppelstukje en de aansluiting op de kookplaat moet je gebruik maken van teflon tape (gastape), aangezien dit metaal op metaal is. Tussen de verloop en de gasslang kraan moet je geen tape gebruiken. Dit gedeelte wordt namelijk al afgedicht met het rubber van de gasslang. Hier zitten namelijk rubberen ringetjes in en dan mag je geen gas tape gebruiken.

Controle op gas na aansluiting

Wanneer je alles hebt aangesloten is het belangrijk om een uitgebreide controle uit te voeren. Deze controle is belangrijk omdat je hiermee controleert of er misschien gas ontsnapt. Maak een sopje van wat afwasmiddel en water (wees niet zuinig met afwasmiddel en zorg dat het schuimt). Daarna kun je de gaskraan los draaien en smeer je de complete gasslang en aansluitingen in met het sopje. Mocht er ergens gas ontsnappen dan zie je dit direct, aangezien sop de eigenschap heeft om te reageren op lucht of gas. Heb je deze controle doorstaan, dan kun je het gasfornuis zonder problemen gebruiken.

13 Comments

 1. hg schreef:

  achter mijn fornuis en dichtbij brander is de gas slang . Is dit wel veilig?

  • Klusmagazine schreef:

   Let op: je mag geen gasslang achter je fornuis laten lopen. Zit je gaskraan aan de linkerkant? Sluit de slang ook dan daar op aan. Je moet altijd voorkomen dat de slang te heet wordt!

 2. Ac schreef:

  Hoe ver mag een gasfornuis naast de gaskraan komen te staan?

  • Klusmagazine schreef:

   Je kunt prima een kant-en-klare slang gebruiken van 1 a 2 meter. Is de afstand een stuk langer, dan kun je beter overgaan tot het leggen van roodkoperen buizen.

 3. Blyou schreef:

  Als ik mijn gaskraan volledig open draai blaast deze heel hard een gaslucht. Gas neem ik aan. Is het de bedoelinh dat ik hem een helemaal open draai of alleen een kwartslag?

 4. kimmm schreef:

  mag je gasaansluiting direct achter je fornuis zitten? net iets boven het fornuis zelf?

 5. Yves schreef:

  Mag je gaskraan in een andere ruimte aanwezig zijn?

 6. Astrid Schumacher schreef:

  Wij proberen het gasfornuis aan te sluiten op de gaskraan, maar kunnen hem niet goed vastdraaien, want de slang draait mee en er komt een draai in.

 7. Steven schreef:

  Ik heb een ruimte om een oven te plaatsen, maar net in dit deel komt de gasleiding en gaskraan ook boven.

  Mag een heteluchtoven voor een rvs-gaskabel komen (verbinding tussen gasleiding en kookplaat)?
  Mag een gaskraan achter de heteluchtoven zitten?

 8. De gooijer schreef:

  Moet er een rubber ringen in de gasslang of kan hij koud aangedraaid worden

 9. Jona schreef:

  Mijn gaskraan zit in het midden, het kan niet anders dan erachter langs. Wat kan ik het beste/veiligst doen?

 10. Heleen de Mooy schreef:

  Heb probleem met gasfornuis de pitten doen het alleen als er meerdere keren aangestoken wórdt
  Ook ruik ik dan een gaslucht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *