Is je oude kraan kapot of wil je gewoon een mooie nieuwe? Met het onderstaande stappenplan is het een fluitje van een cent om je eigen douche- of badkraan te vervangen.
Er zijn twee maten in omloop: 120 mm en 150 mm. Dit kun je eenvoudig opmeten (hart-op-hart afstand). Belangrijk dat je de juiste maat kiest.
Er zijn verschillende kranen in de handel. Allereerst heb je de gewone kraan met een aparte knop voor warm en een aparte knop voor koud water. Daarnaast heb je ook een éénhendelkraan en tot slot is er de thermostaatkraan. Deze laatste bevelen we je aan, aangezien je hiermee exact de temperatuur kunt bepalen. Dit is helemaal veilig wanneer je (kleine) kinderen hebt, aangezien je hiermee nooit een te hoge temperatuur hebt en je hogere temperaturen vaak beveiligd zijn met kinderslot. Dit zorg ervoor dat de temperatuur begrenst is tot 38 graden.
Vervolgens sluit je de hoofdkraan af en zet je alle kranen even open, zodat je zeker weet dat al het water is weggelopen. Draai alle rozetten en s-koppelingen los. Als je dit hebt gedaan kun je de kraan verwijderen.
Nu kunnen we beginnen met het monteren. Schroef je nieuwe s-koppelingen in de waterleidingen. Voordat je dit doet moet je eerst teflontape wikkelen om de koppelingen, waarna je ze vervolgens vast draait. Teflon tape draai je altijd met de draairichting mee. Controleer of de s-koppelingen beide even diep zitten en of de hartafstand klopt.
Nu kunnen we de kraan zelf gaan monteren. Plaats de kraan op de s-koppelingen. Vervolgens kun je met een bahcosleutel de kraan verder vast draaien. Gebruik een doekje tussen de moeren en de bahcosleutel. Hiermee voorkom je beschadigingen en krassen. Verder geldt hier: vast = vast. Je hoef hem niet overdreven vast te draaien.
Zet nu de hoofdkraan weer open en kijk nog even of je kraan niet lekt. Geen lekkages? Dan is de klus geklaard!
2 Comments
Wellicht een handige toevoeging over wat de hart-op-hart afstand inhoudt (inmiddels opgezocht), maar vooral wàt je in die stap moet opmeten (de afstand tussen de twee leidingen vermoed ik).
De term hart-op-hart wordt gebruikt om een afstand aan te duiden tussen 2 elementen. In dit geval begin je met meten in het midden van de eerste leiding en meet je de afstand tot het midden van de tweede leiding.