De betekenis van verschillende elektra symbolen

Wanneer je gaat klussen in je huis ga je ze ongetwijfeld tegenkomen: elektra symbolen. Deze symbolen geven vaak in één oogopslag meer informatie, maar dan is het wel handig om te wat deze symbolen betekenen en waar ze voor dienen. Over het algemeen kom je dit soort symbolen tegen bij het monteren van een lamp of het aansluiten van schakelaars. Daarnaast kun je deze symbolen ook tegenkomen bij veel elektrische apparaten, let er maar eens op.

Om je meer inzicht te geven in de wirwar van elektra symbolen hebben we een handig overzicht voor je gemaakt met de meest voorkomende symbolen. Zorg ervoor dat je de belangrijkste symbolen kent zodat je hierdoor een goede basiskennis over krijgt. Voor de overige symbolen kun je dit overzicht raadplegen. Wanneer je overigens met elektra werkt is het altijd belangrijk om alle stroomgeleidende draden uit te schakelen (niet enkel de schakelaar uitschakelen). Vervolgens kun je met een eenvoudige spanningzoeker controleren of het ook daadwerkelijk spanningsvrij is.

Simpelweg kunnen we de verschillende symbolen opdelen in twee soorten:

  • Schakelsymbolen
  • Veiligheidssymbolen

In dit artikel gaan we verder in op de bovenstaande twee soorten.

Verschillende Schakelsymbolen

  Lichtpunt / lamp
  Inbouwdoos
  Drukknop

 

Veiligheidssymbolen

Veiligheidssymbolen kunnen we indelen in drie verschillende types beschermklassen. Deze klassen zijn in het leven geroepen omdat werken met elektrische spanning niet zonder gevaar is. Op alle elektrische apparaten wordt één van de onderstaande symbolen weergegeven, waarmee je kan zien hoe je met het apparaat moet omgaan.

 beschermklasse-1-klusmagazine Beschermklasse 1: apparaten uit deze klasse hebben een aardedraad (geel-groen) nodig
 beschermklasse-2-klusmagazine Beschermklasse 2: apparaten uit de 2de klasse zijn al geïsoleerd en hebben geen aardedraad nodig
 beschermklasse-3-klusmagazine Beschermklasse 3: apparaten uit de 3de klasse hebben voeding nodig uit bijvoorbeeld batterijen. Het gaat erom dat het wordt gevoed met een lage spanning.

 

Draden en kleuren

Onderstaand het type draden en de bijbehorende kleuren zoals ze tegenwoordig gebruikt worden. In (erg) oude huizen worden nog oude kleuren gebruikt. je kunt dan de volgende kleuren nog tegenkomen:

Oude kleuren:

  • Fasedraad = groen
  • Nuldraad = rood
  • Aardedraad = grijs
  • Schakeldraad = zwart

Huidige draden en kleuren:

Soort draad Symbool Kleur van de draad
Fasedraad L bruin
Nuldraad N blauw
Aardedraad PE of aarde-symbool geel-groen
Schakel- of lampendraad T zwart

 

3 Comments

  1. Pieter met de hanglul schreef:

    Hallo ik wil de goede symbolen aub

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *