Snel en effectief behang verwijderen

Behang verwijderen kan een vervelende klus zijn. Menig klusser is lang aan het zwoegen om de behang eraf te krijgen en dan komt het ook nog regelmatig voor dat je meerdere lagen moet verwijderen! Desondanks zijn er handige tips en trucs die je helpen bij deze klus, zodat het een stuk eenvoudiger wordt om oude lagen vinyl of glasvezelbehang te verwijderen.

Verwijder altijd het oude behang

Het lijkt zo aantrekkelijk en het wordt nog steeds regelmatig gedaan: behangen over bestaand behang. Wij raden dit echter af. Hoewel behang vaak erg stevig nog lijkt te zitten is het af te raden, omdat bij het aanbrengen van het nieuwe behang de onderste laag nog weleens wil gaan bobbelen en dit zie je erg goed terug.

Voorbereiding

Allereerst is het belangrijk om je vloer goed af te dekken. Er komt immers het nodige water vrij bij het verwijderen van het behang en het zou zonde zijn als je vochtschade oploopt op je vloer. Schakel ook de elektriciteit uit en verwijder stopcontacten, schakelaars e.d. Als laatste plaats je meubilair e.d. zoveel mogelijk naar het midden van de kamer, zodat je alle ruimte hebt om het behang te verwijderen.
Verwijder stopcontacten stroom oud

Behang afstomen

Heb je erg vastzittend behang? Dan kun je een stoomapparaat gebruiken (te huur bij bijvoorbeeld een bouwmarkt). Het is op zich redelijk makkelijk in gebruik: vul het apparaat met water en wacht tot deze is opgewarmd. Houdt de stomer op een plek totdat het behang iets los begint te laten. Helemaal zonder vanzelf gaat het niet, want je moet nog steeds het behang er met een plamuurmes afhalen. Toch kan het met een apparaat wel wat makkelijker worden gemaakt. Verder is het van belang dat je met het stoomapparaat werkt van boven naar beneden.

Behang afweken

Met een afweekmiddel kun je ook behang verwijderen. Verdun het afweekmiddel met water in een emmer. Dit afweekmiddel kun je kant en klaar kopen, maar kun je ook zelf maken. Je kunt een sopje maken met afwasmiddel en water. Een andere mogelijkheid is een mengsel van water en (schoonmaak)azijn.
Vervolgens spons je het behang in met het middel wat je hebt aangemaakt. Wees hierbij niet te zuinig met het water, zodat de muur goed nat wordt. Wacht vervolgens minimaal 15 minuten, zodat het kan intrekken. Daarna kun je het behang als het goed is een stuk makkelijker verwijderen. Ook kun je hierbij een plamuurmes gebruiken om dit te verwijderen.

Aandachtspunt

Als je het behang eraf hebt gehaald, ben je bijna klaar om te gaan behangen. Echter is het belangrijk dat je gaten in de muur gaat opvullen. Je ziet namelijk alle oneffenheden door het behang heen en dat is natuurlijk zonde. Succes met het verwijderen van je behang!

2 Comments

  1. Natalie schreef:

    Ik was zo dom om met de plantensproeier te gaan lopen knoeien. Dan ben je echt eeuwig bezig met behang verwijderen. Uiteindelijk heb ik een stoomapparaat gehuurd. Dit is nog de beste oplossing. Ik zag tot mijn ontzetting dat na het behangen er nog steeds bobbels waren. Die trekken echter na verloop van een paar dagen helemaal weg. Het behang zit nu lekker strak.

  2. Isabel schreef:

    In theorie en ook voor de echt handige jongens kloppen deze tips voor het verwijderen van behang ongetwijfeld. Ik gaf het verwijderen van drie lagen op een gegeven moment gewoon op. Het stoomapparaat van de schilder was wellicht veel beter. Hij kreeg het er zo af. En hij zette vervolgens mijn hele kamer strak in de verf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *