Mijn toilet blijft doorlopen, wat moet ik doen?

Onlangs kregen we een mailtje van een lezer met de vraag: “Help, mij wc loopt door.” Natuurlijk is dit erg irritant, dus als jouw toilet ook blijft doorlopen na het doorspoelen van je WC, volg dan onderstaande stappen om het probleem op te lossen. Het kan best zijn dat je wc af en toe even stopt, maar ondertussen blijft hij doorlekken. Dit is een onnodige verspilling van al het water en bovendien geeft dit ook nog eens een erg irritant geluid.

De oorzaken

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een wc blijft doorlopen. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan de vlotter of het vlotterkraantje, maar het is ook mogelijk dat het probleem ligt bij de bodemklep of het bodemventiel.

Schoonmaken!

Begin eens met het schoonmaken van het binnenwerk in de spoelbak. Regelmatig komt het voor dat deze behoorlijk is aangetast door kalkaanslag. Door deze aanslag kan het zijn dat bepaalde onderdelen niet meer functioneren zoals ze zouden moeten. Je kunt hiervoor gebruik maken van een ontkalkingsmiddel, maar ook van een fles schoonmaakazijn. De schoonmaakazijn kun je gewoon in de spoelbak gieten. Laat dit vervolgens een nachtje staan en spoel hem daarna door. Je kunt dit schoonmaken zonder het binnenwerk te demonteren. Wil je dit binnenwerk toch demonteren vergeet dan niet om de waterleiding af te sluiten.

Onderdelen controleren

Heeft de schoonmaakbeurt niet geholpen, dan ligt het probleem bij één van de onderdelen. Kijk eens goed naar de bodemklep en het bodemventiel. Sluiten deze nog goed af? Als dit niet het geval is kan het water namelijk gemakkelijk ontsnappen. Over het algemeen is dit makkelijk op te lossen door de rubberen ring te vervangen door een nieuwe. Zie hieronder een voorbeeld van zo’n ring:

bodemklep-ring
Afbeelding: afsluitende ring

Ook kan het zijn dat de vlotter of het vlotterkraantje de oorzaak is. Kijk goed of de vlotter goed is afgesteld, het leertje van de vlotterkraan versleten is of het vlottermembraan kapot is. De laatst genoemde moet nog wel eens vervangen worden. Let trouwens niet op de kleur (soms rood, soms blauw), hier zit geen verschil tussen. Hierbij een voorbeeld van een vlottermembraan:

vlottermembraam
Afbeelding: vlottermembraam

Opgelost?

Hopelijk is lekken van je toilet nu opgelost, na het doortrekken van je WC, door het toepassen van bovenstaande stappen. Mocht het nog steeds niet verholpen zijn, dan kun je het beste het complete binnenwerk vervangen door een nieuwe (universele systemen zijn prima geschikt hiervoor). Hierna moet het probleem sowieso opgelost zijn en heb je geen last meer van dat irritante geluid en bespaar je ook nog eens op water.

 

 

5 Comments

 1. Ikke schreef:

  Nadat ik de vlotter en het afsluitmechanisme in de stortbak vervangen heb, heb ik aan de buitenzijde de watertoevoer voorzien van een elektrische afsluiting (gedemonteerd uit oude vaatwasser). Hierbij wordt de stroom na 5 minuten onderbroken door middel van een bewegingssensor.

  • Klusmagazine schreef:

   Handig gevonden, maar zaak blijft natuurlijk dat je het probleem bij de bron aanpakt. Maar is een goede toevoeging aan het artikel. Bedankt.

 2. Stijn schreef:

  “Kijk goed of de vlotter goed is afgesteld” Hoe kun je dat zien / bepalen / doen?

  Bedankt!

  • Klusmagazine schreef:

   Het is belangrijk dat je de vlotter zo afsteld dat het water niet hoger komt dan enkele centimeters onder de overstortbak. Kijk goed of je kunt ontdekken hoe het water ontsnapt. Wellicht is gewoon de afdichting kapot of is het membraam versleten In dat geval moet je ze vervangen door een nieuwe.

 3. Justin schreef:

  Ik heb het membraam vervangen, deze bleek inderdaad gescheurd. Ik heb een nieuwe bij de bouwmarkt gehaald (WISA membraam) en heb deze geïnstalleerd.
  Het sissende geluid tijdens vullen dat ik had is weg en hij vult goed, echter werkte voorheen de vlotter functie nog wel en nu niet meer.
  Ik heb het nog eens uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet om te kijken of ik wat verkeerd doe, maar de kraan stopt gewoon niet meer door de vlotter (welke niet vast zit, maar gewoon omhoog komt). Het water loopt over de overstortpijp het toilet weer in.
  Ik heb er nu maar eens een halve fles schoonmaakazijn in gedaan, om te kijken of het kalk/vuiligheid is.
  Heeft u goede tips wat ik nog meer kan proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *