De inloopdouche wint de laatste tijd aan populariteit. Dit komt omdat ze praktisch zijn, het gevoel van ruimte geven en ook nog eens een strakke vormgeving hebben. Veel mensen denken dat het maken van een inloopdouche alleen is weggelegd voor de professionals onder ons. Toch helpen wij je van Klusmagazine hoe je makkelijk en proper te werk kan gaan met deze klus.

Kosten van een inloopdouche

Een inloopdouche hoeft niet duur te zijn. Dit ligt meestal aan de materialen die je kiest om de douche in elkaar te steken. Je maakt het dan natuurlijk zo duur als je zelf wilt, maar het grootste deel dat je uitspaart zijn namelijk de werkuren die je normaal betaalt als je een specialist zou inhuren voor deze klus.

Meten en kiezen

Als eerste begin met het opmeten en het klaarmaken van de ondergrond. Daarnaast moet je de afmetingen bepalen van de douche. Wanneer je een douche gaat plaatsen zonder deuren, dan moet je rekenen op een inloop van minimaal 180cm. Wil je een gordijn of (glas)deur, dan kun je volstaan met een inloop van 100cm. Zoals je ziet heeft een inloopdouche meer ruimte nodig. Alleen als je een grotere badkamer hebt, kun je je dit dus veroorloven. Daarnaast moet je de keuze maken voor glas of steen. Een inloopdouche van glas maakt je badkamer optisch een stuk groter. Wil je daarentegen wat meer privacy? Ga dan voor steen, want hiermee scheid je de douche wat meer van de rest van de badkamer.

Stappen voor het plaatsen van een inloopdouche

Je gaat eerst de laag met chape vervangen wanneer deze niet meer goed is. Daarnaast is het belangrijk om de bestaande leidingen te controleren op eventuele lekken. Dit is een belangrijk en niet te onderschatten onderdeel. Wanneer een lek niet opgemerkt wordt, voordat alles wordt dichtgemaakt, dan is de kans op problemen groter.

Dan ga je beginnen met de helling te maken voor de afwatering. Op het laagste punt van de helling ga je de afwatering plaatsen. Je kan dit best doen door een kleine verhoging te plaat op de draagbalken van de vloer. Dit kan door een extra balk te monteren op de bestaande balk. Deze stap wordt beëindigd met het plaatsen van de (op maat gemaakte) douchegoot. Je sluit deze dan aan op de afwateringsleiding. Deze douchegoot wordt ook wel een douchedrain genoemd en is de opvolger van het klassieke doucheputje.

Vervolgens ga je de vloer afwerken. Dit doe je door een waterdichte ondervloer te bevestigen op de draagbalken. Zorg dat deze ondervloer geschikt is voor de tegellijm die je gaat gebruiken.

Bij de volgende stap moet je rekening houden met het soort tegellijm waarmee je de tegels op de ondervloer gaat vastlijmen. Een soepele lijm is toch wel zeer belangrijk omdat de tegels door de warmte in de badkamer toch wel wat kunnen uitzetten. Je snijdt de tegels op de juiste maat en lijmt ze rechtstreeks vast op de ondervloer.

Na een dag drogen kan je beginnen met de vloer te voegen. je kan dit het best doen met behulp van siliconen omdat er zoals bij de vorige stap soepele materialen nodig zijn omwille van de warmte die je altijd in een badkamer hebt.

Afwerking van de douche

De laatste stap is natuurlijk het afwerken. Je plaatst de kraan die je gekozen hebt op de waterleidingen, plaatst een schapje voor je douche spullen en je kunt de douchekop gaan monteren. Bij een inloopdouche wordt vaak gekozen voor een regendouche, omdat je meer ruimte hebt dan in een ‘gewone’ douche.  Deze grote douchekop geeft een grote straal en geeft veel water. Tot slot kun je de douchewanden gaan plaatsen.

1 Comment

  1. melis schreef:

    ik was op zoek naar de minimale/maximale/optimale helling voor de douchevloer. Dat mis ik in jullie verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *